výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého

Výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází ve středu obc, za mostem na pravém břehu řeky Lužnice. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s protáhle zaobleným závěrem, orientovaná k východu. V ose západního průčelí je vytvořena půlkruhově vyklenutá vpadlina, v níž je prolomen vysoký, valeně zaklenutý portál. Na počátku devadesátých let byly v portálu, na vnějším líci osazeny dvoukřídlové dveře, dosahujícími do poloviny výšky portálu. Nároží zesilují mohutné válcové třičtvrtěsloupy vycházející z hladkého soklu a ukončené hranolovou hlavicí a profilovanou přesahující krycí deskou - římsou. Na hlavice sloupů dosedá jakési hladké kladí ve středu vyklenuté dle tvaru portálu a ukončené krytou profilovanou římsou, uprostřed rovněž vyklenutou. Z římsy vyrůstá velmi nízký volutový štít, půlkruhový vrchol odděluje krytá římsa. Plocha štítu hladká, nezdobená, z vrcholu vyrůstá drátěný kříž s paprsky svatozáře mezi rameny a obklopený pěti hvězdami. Na boční stěně se opakuje středová, půlkruhová vpadlina, lemovaná třičtvrtěsloupem, přecházejícím z průčelí, na opačném nároží pouze polosloup a sloupy spojeny rovněž hladkým "kladím". Z průčelí přechází také podstřešní římsa. K boční stěně se připojuje poněkud odsazený protáhle půlkruhový závěr kaple, nečleněný, ukončený pouze podstřešní římsou. Sedlovou, nad závěrem zaobleně valbovou střechu kryjí dvojitě kladené tašky bobrovky.