výklenková kaple sv. Vojtěcha

Výklenková kaple sv. Vojtěcha se nachází ve významné památkové rezervaci v obci Malé Chrášťany, na jižním okraji obce. Drobná zděná stavba postavená na obdélném půdorysu, orientovaná k jihu. Kaple byla postavena zednickým mistrem Šebestiánem Brennerem současně s návesní kaplí a úpravou štítů statků čp. 4 a 5, tj. v letech 1860 - 1862 (dle sdělení Vojtěcha Brožky, M. Chrášťany). Kaple sloužila jako místo posledního rozloučení se zemřelým. Hranolový korpus kaple stojí na hladkém hranolovém, mírně zvýrazněném soklu. V ose severního průčelí je prolomena obdélná nika vejčitého půdorysu, zaklenutá konchou, oddělenou od stěn vlnitou plochou římsou. Niku rámuje úzká odsazená plochá šambrána doplněná ve vrcholu volutovým klenákem, fabionovou podokenní římsu doplňuje štuková ozdoba tvaru obráceného obloučkového štítu zdobeného ve středu květem. V interieru niky je vyzděn malý tumbový sokl pro umístění sochy. Stěnu ukončuje mírně vysazená hladká fabionová podstřešní římsa krytá taškami, zpoza níž vyrůstá nízká obloučkový štít, zdobený v ploše štukovým symbolem božího oka na paprsčité svatozáři, po stranách svatozáře zbytky rozděleného letopočtu 18.. Hranu štítu kryjí tašky, z jeho vrcholu vyrůstá torzo drátěného kříže s propojenými rameny. Boční stěny hladké, zadní stěnu zdobí v proporcích niky mělká obdélná vpadlina, snad pro umístění obrazu na plechu. Nízkou valbovou střechu kryjí jednoduše kladené tašky bobrovky. Socha sv. Vojtěcha zcizena v letech 1960 - 1965.