socha sv. Floriána

Sv. Florián je podán v obvyklé barokní ikonografii. Světec stojí v kontrapostu s předsunutou levou nohou a vychýleným pravým bokem. Je oděn ve zbroji římského vojáka s helmicí na hlavě, bohatě aranžovaná drapérie pláště je přehozena přes předloktí pravé paže. Sv. Florián se levou rukou se opírá o mlýnské kolo, atribut jeho mučednické smrti. Pravou má pozvednutou a otočenou dlaní vzhůru, podobně jako je tomu u Zahnerovy sochy téhož světce před zámkem v Konici (1740). (Pravá ruka však byla doplněna při restaurování). Hlava je lehce přivrácena k pravému rameni, pohled světce směřuje vzhůru. Osobitě pojatý typ světce s výrazným nosem a hluboko zasazenýma očima odpovídá ranému období Zahnerovy tvorby, kdy byly jeho figury svým výrazem blízké typům Jana Jiřího Schaubergera. - Figura je osazena na pískovcovém kvádrovém soklu. Profilovaná širší patka přechází přes žlábkovnici v užší střední hranol nesoucí vyloženou profilovanou římsu. Pohledové strany středního hranolu soklu jsou dekorovány rytými obdélnými segmentově završenými rámy. Původní nápis na soklu je zcela nečitelný