dominikánský klášter - konvent a prelatura

Bývalý dominikánský klášter dnes slouží jako budova Úřadu městské části Brno-střed; (na severní straně k němu bezprostředně přiléhá budova Nové radnice – Stavovského domu, dnes budova Magistrátu města Brna. Právě středověká část sousedního dominikánského kláštera – křížová chodba s lomenými oblouky arkády, refektář se dvěma řadami polí křížové klenby, sklenutých na středové dórské sloupy – je dnes komunikačně spojena s interiéry Stavovského domu a slouží Magistrátu města Brna. Tyto části se zbytky nástěnných a nástropních maleb byly v nedávné době renovovány a jsou užívány jako výstavní a reprezentativní prostory. Bývala prelatura. Přízemí budovy nově upraveno včetně moderního proskleného vstupu z průjezdu do dvora, nachází se zde vrátnice. Prostory chodeb jsou nově upraveny, s novými mramorovými podlahami. Přízemím a prvním patrem prochází sál s tribunou, uzavřený dřevěným trámovým stropem s bohatými řezbami bílé a zelené barvy. mezaninové polopatro a půdní prostor jsou nově upraveny jako půdní vestavba s kancelářemi. nachází se zde také menší sál, do kterého byl patrně druhotně umístěn malovaný trámový strop. Suterénní podlouhlý prostor hospodářského křídla je zaklenut valeně, s lunetami stýkajícími se ve středu klenby a na stěny dosedajícími segmentově, okenní a dveřní otvory ukončené segmentem. V přízemí se nacházejí menší prostory se samostatnými vstupy. Hlavní hmota nádvorní budovy je bývalým konventem. V obou patrech prochází podélně středem budovy dlouhá chodba, zaklenutá křížově, v patře dosedá klenba na nověji upravené stěny, členěné lesenovými rámy a ukončené výrazně vystupující profilovanou římsou. Po obou stranách se nacházejí vstupy do bývalých cel. Dnes jsou všechny prostory nově upraveny a bíle omítnuty. Došlo k propojení či rozdělení prostoru původních cel, nové jsou podlahy a obklady, zůstala ostění a byly využity starší dveře. Na severozápadě na budovu severním směrem navazuje samostatné křídlo se slavnostním sálem, sklenutým široce rozkročnou valenou klenbou s výraznými lunetami a zdobený štukovými zrcadly. Přístupová chodba, zaklenutá valeně s lunetami byla po roce 2000 nově upravena a je spolu se sálem využívána jako konferenční centrum. V severozápadní části areál ukončuje dochovaný úsek městského opevnění - mohutná hradební zeď převážně z lomového zdiva s cihlovými vysprávkami.