silniční most č. 147 - 01

Silniční most č. 147-01 je situován v intravilánu západně od obce na silnici ve směru na Veselí nad Lužnicí jdoucí po hrázi Farářského rybníka a přemosťuje odtok z něho, jež tvoří Zlukovský potok. Svojí osou je orientován zhruba V-Z. Je konstruován jako masivní kamenný, jednoobloukový, kolmý, s horní mostovkou, s křídly. Délka mostu je 4,90 m, šířka 5,80 m, výška 2,32 m a délka přemostění je 3,70 m. Most vystavěn z drobného lomového kamene, opatřený hrubou stříkanou vápenocementovou omítkou. Oblouk klenby je polokruhový, mírně deformovaný, o světlosti 3,70 m, dimenze pod omítkou neměřitelná, vodorovná vrcholnice 1,74 m nad dnem koryta. Nízká čelní zeď vrcholí betonovou korunou s horní hranou 12 cm nad úrovní vozovky, v níž osazeno ocelové trubkové zábradlí výšky 105 cm. Původně míval most po obou stranách zídky. Ty však byly odstraněny z důvodu rozšíření průjezdného profilu silnice. Křídla se uplatňují pouze na jižní straně mostu, částečně vybíhají kolmě, pak se lámou a sklánějí lícní rovinu. Na protilehlé straně navazuje kamenné omítnuté obezdění břehu, na nějž se napojují betonové zídky přepadu z Farářského rybníka. Dno koryta pod mostem vybetonováno, ve spádu po toku. Vozovka na mostě je živičná se spádem k východu. U mostu sávala boží muka – dnes již neexistují.