venkovská usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 16 se nachází na území vesnické památkové zóny Ponědrážka. Uzavřená zemědělská usedlost se zachovanou dispozicí, situována částečně samostatně poblíž návsi, parcela pravděpodobně rozdělena na dvě usedlosti, z nichž každá má téměř jednostranné uspořádání. Na pravé straně dvora stojí přízemní obytné stavení, na levé straně dvora stojí špýchar, který je do průčelí otočen vysokou atikovou zdí. Obdélné obytné stavení je přízemní, v průčelí dvouosé se šestitabulkovými dvojitými okny, vnější okna jsou osazena v líci fasády. Sedlová střecha krytá cementkami. Přízemí průčelí má nároží zvýrazněné lisenami, nadezdívka je členěná štukovými obdélníky. Trojúhelný štít je olemován štukovou lisenou, uprostřed dva větrací otvory se spojenou štukovou nadokenní římsou, nad nimi datování 1914.