návesní kaple Bolestné Panny Marie

Kaple je umístěna ve východní části rozlehlé návsi. Síňová kaple na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem a hranolovou zvonicí. Exteriér: Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem a hranolovou zvonicí, orientovaná k východu. V ose západního průčelí je prolomen valeně zaklenutý portál lemovaný hladkým štukovým ostěním, klenba portálu vychází z obdélné patky, která pokračuje na špaletu portálu jako hladká římsa, ve vrcholu klenby lichoběžníkový hlavní klenák. Plochu průčelí při nárožích člení vždy dva hladké téměř sdružené pilastry vyrůstající z vlastních hranolových soklů a ukončené profilovanou hlavicí v místě průběhu profilované římsy nesoucí hladké kladí. V prodloužení pilastrů dělí kladí proporčně shodné krátké pilastry ukončené jednoduchou hlavicí na spodním okraji profilované podstřešní římsy. Uprostřed kladí nad portálem je umístěn štukový letopočet MDCCCXXIII. Z kryté římsy vyrůstá hladký mírně převýšený volutový štít, do jehož osy je vetknuta hranolová zvonice nepatrně vystupující z líce zdiva štítu. Křídla štítu po stranách zvonice vyplňuje reliéfní hladké pole, kopírující tvar štítu. Obdélníkově rozšířené spodní rohy štítu zdobí štukový, pravoúhle zalamovaný meandr. Hranolové těleso zvonice vymezuje na každé stěně hladký lizenový rám, ukončený ve fabionové podstřešní římse. Východní stěnu a boky zvonice člení pouze ve vrcholu černý kruhový ciferník věžních hodin rámovaný jenoduchým ostěním, v ose západní stěny je prolomeno obdélné, valeně zaklenuté okno opatřené ozdobnou podokenní římsou a úzkou linkou ostění odsazenou od hrany kolmých špalet. Okno je osazeno dřevěným rámem děleným na šest okenních tabulek a půlkruhový světlíkzasklené čirým sklem. Zvonici uzavírá velmi nízká jehlancová střecha s naznačeným zkosením rohů, z níž vyrůstá osmihranná sloupková lucerna uzavřená stířdavě dřevěnou stěnou a dřevěnými žaluzemi. Spodní část lucerny je stříškově rozšířena a přesahuje nad vlastní střechu. Vrchol lucerny uzavírá oplechovaná cibulová báň ukončená makovicí a vysokým dvouramenným křížem. Boční stěny kaple vymezuje malovaný lizenový rám, zadní část stěn je prolomena menším valeným oknem s profilovanou podokenní římsou a štukovou linkou odsazenou od hrany kolmých špalet, rovný parapet. V síle zdiva je osazen okenní rám dělený na šest tabulek prosklených čirým sklem, zaklenutí dělí paprskovité příčky na šest tabulek prosklených leptaným a barevným sklem. Stěny ukončuje profilovaná podstřešní římsa, k jižní stěně je připojen obdélný přístavek bez otvorů. Trojboký závěr kaple vymezují rovněž malované lizenové rámy, východní stěna je prolomena malým horizontálně oválným okénkem, rámovaným štukovou linkou odsazenou od hrany kolmé špalety. Celá hmota kaple vyrůstá z mělkého soklu, sedlovou, nad závěrem valbovou střechu kryjí tašky esovky.