kostel sv. Zikmunda

Kostel sv. Zikmunda v Rapšachu je významným urbanistickým prvkem, který zásadně dotváří charakter zástavby v obci. Kostel obsahuje řadu hodnotných stavebních konstrukcí z období vrcholné gotiky, 14. století – obvodové zdivo lodi sakristie a kněžiště, - z pozdní gotiky, druhá polovina 15. století – kněžiště s nástěnnými malbami a jižní portál lodi s náběhy nedokončené klenby - z konce 19. století – regotizace kostela, zvýšení lodi a přístavba věže. Kostel se nalézá na návsi ve středu obce. Kamenný, omítaný, orientovaný kostel. Půdorys se skládá z obdélné lodě a obdélného polygonálně uzavřeného presbytáře. Při severní straně obdélná sakristie. Západní průčelí s předstupující hranolovou věží, loď a presbytýř mají 2x odstupněné opěráky. Okna lodi půlkruhová a lomená, v presbytáři dvě původní se zachovanou kružbou. Loď plochostropá (při zdi tři původní přípory), připojena lomeným okoseným obloukem k presbytáři. Presbytář zaklenut hvězdicovou klenbou do půlkruhových přípor. Při západní straně kruchta. V presbytáři na severní straně nástěnné malby s christologickým cyklem. Střecha kryta taškami. Věž kryta břidlicí. Dodatek: Jednolodní chrám (vnitřní rozměry 15,8 x 9,8m)s protáhlým presbytářem uzavřeným pěti stranami osmiúhelníka. Na západní straně věž, severně od presbytáře sakristie. Loď i presbytář opřeny dvakráte odstupněnými opěráky. Okna povětšinou lomeně zaklenutá, v neogotické úpravě, v závěru původní, s kružbami formy sferických trojúhelníků. Věž výrazně neogotická s bočními přístavky. Interier lodi plochostropý s profilovanou fabionovou římsou, na stěnách zachovány gotické polygonální přípory. Triumfální oblouk tesaný, lomený, s okosením. Presbytář zaklenut dvěma travé síťové klenby vzorce svatovítského presbytáře, pokračující do závěru. Žebra vybíhají z polygonálních výběhů nasazených na prosté kalichovité hlavice bez členění náležející válcovým třičtvrtisloupovým příporám s polygonálními sokly proláklých stěn. Portál sakristie lomený, gotický, s okosenímna pravé straně sedile, gotické, sakristie klenuta křížovým bezžeberným polem klenby. Jižní portál sedlový (do lodi) s profilací oblounky a výžlabky. V presbytáři rozsáhlá pozdně gotická malovaná výzdoba stěn. Datace: Uváděná výstavba kolem roku 1450, vyloučiti nelze předhusitský základ a doplnění klenbami presbytáře v poslední třetině 15. století. Výstavba západní věže podle letopočtu 1890.