soubor mohyl

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 500 – 510 m na mírném JV svahu klesajícím od kóty 531,8 m ke Koštěnickému potoku, který je od lokality vzdálen asi 600 m. SV okraj pohřebiště je určen bezejmenným levostranným přítokem Koštěnického potoka. Nachází se zde celkem 25 mohyl, které vytvářejí široký pás táhnoucí se ve směru JZ – SV. Pás se rozkládá na ploše cca 350 × 120 m a jednotlivé mohyly jsou v něm buď volně roztroušeny nebo vytvářejí skupiny pod třech až čtyřech mohylách. Na pohřebišti převažují mohyly s netypickým čtvercovým či obdélným půdorysem a s mělkými žlaby na obvodu. Čtvercové mohyly mají většinou rozměry 6 × 6 až 8 × 8 m a obdélné dosahují délky 8 – 14 m, výška násypů zpravidla nepřesahuje 1,6 m. Většina mohylových násypů je buď zcela nebo částečně obklopena obvodovými žlaby o šířce 0,5 až 1,3 m a hloubce až 0,4 m. Pokud tyto žlaby neobepínají celý obvod mohyly, pak se zpravidla vyskytují na Z, S a V straně a na J straně chybí. Pohřebiště se rozkládá na ploše cca 300 × 120 m. Před rokem 1883 prokopal několik mohyl J. Rychlý a nalezl v nich slovanskou keramiku zdobenou vlnicí, dnes jsou tyto nálezy nezvěstné. V roce 1998 nalezl J. Fröhlich v narušené mohyle zlomky lidských kostí.