kaple sv. Marka

Objekt je situován v mírném svahu při jižní straně příjezdové komunikace od Hartmanic jihovýchodně od vlastní vily. Zděná neomítaná stavba na půdorysu čtverce s užším mírně odsazeným obdélným závěrem, krytá mohutnou cibulovitou bání. Nízký mírně předsazený sokl vyrovnává lehce svažitý terén. Stavba z režného spárovaného zdiva, neomítaná. Stěny jsou vyzděné z lomového kamene, v nárožích užity hrubě opracované kamenné kvádry. Korunní římsy hladké jemně profilované provedené v tvrdé omítce. V severním průčelí poměrně rozměrný obdélný vstup se stlačeným záklenkem, chráněný polovalbovou stříškou nesenou na subtilních dřevěných profilovaných konzolách; podstřeší je bedněné. Ke vstupu vede vzhůru se zužující kamenné schodiště o třech stupních. Vstupní dveře dřevěné dvoukřídlé s proskleným středním pásem (doplněným mříží) a nadsvětlíkem; výplně ve spodní části dveřních křídel jsou klasovitě skládané, v horní části s motivem paprsků. V bočních stěnách kaple po jednom menším okně s půlkruhovým záklenkem, v interiéru jsou uloženy dřevěné okenice. V zadní (jižní) stěně kaple užší odsazený obdélný závěr v podobě mělkého rizalitu, bez otvorů, zakončený lichoběžníkovým štítem, lemovaným jemně profilovanou omítanou římsou. Korunní římsa závěru je položena níže než korunní římsa hlavní části stavby. Závěr kryje – stejně jako vstup na protější straně - polovalbová střecha. Polovalby jsou plynule včleněny do cibulové střechy. Ve vrcholu cibulové báně hrotnice s motivem IHS, doplněná závitnicemi z kovaných prutů. Krytina: měděný plech.