vila

Vila je usazena uprostřed parku v mírném svahu klesajícím k severu. Zděný objekt složitého půdorysu o dvou nadzemních podlažích a obytném podkroví, částečně podsklepený. Stavba je v jádru zděná ze smíšeného zdiva, omítaná, v úrovni všech nadzemních podlaží se v různé míře uplatňuje hrázdění. Objekt tvoří dvě kolmo na sebe navazující křídla, tvořící společně půdorys písmene T. Jižní vstupní křídlo s podélnou osou probíhající přibližně ve směru JV-SZ, k jeho severnímu průčelí je kolmo připojeno menší severní křídlo s podélnou osou probíhající ve směru SV-JZ. Severní křídlo má v prvním a druhém podlaží vždy jeden rozměrný reprezentativní prostor (jídelna, sál), rozšířený severním směrem o přízemní prosklený rizalit s balkonem. V severovýchodním koutě je mezi křídly nakoso vložena třípodlažní zděná hranolová věž s hrázděným třetím podlažím, při jihovýchodním nároží jižního křídla stojí zděná věž kruhového půdorysu. Svažitý terén vyrovnává sokl, obložený obílenými kvádry a ukončený profilovanou římsou. Západní průčelí objektu a těleso válcové věže jsou obloženy šindelem. Ostatní fasády jsou omítané, členěné mezi přízemím a patrem kordonovými římsami, doplněné hrázděnými konstrukcemi a dřevěnými prvky (arkýř, balkon, lodžie); fasády člení v úrovni přízemí nárožní kvádrovaná bosáž, Obdélná okna na podokenních římsách jsou rámována štukovými šambránami s profilovanou lištou a četnými klenáky; většinu oken v přízemí chrání zvenku osazené zdobně tvarované mříže. V exteriéru se uplatňuje řada novorenesančních a romantizujících prvků (motivy růžic na dřevěných konstrukcích a vstupních dveřích, geometrické a rostlinné tvary mříží, geometrické motivy hrázděné konstrukce s dřevěnými parapetními výplněmi pod okny ve štítech). Krov dřevěný sedlový s polovalbami ve štítech, na okrouhlé věži střecha kuželovitého tvaru, na hranolové věži střecha stanová. Krytina měděná plechová. Jižní křídlo: Jižní vstupní průčelí trojosé, omítané, ukončené polovalbovým dvouosým hrázděným vikýřem. Hlavní vstup v ose jižního průčelí dvoukřídlými kazetovými dveřmi s prosklenými horními kazetami a nadsvětlíkem, skleněné výplně chrání kované mříže se závitnicemi a rostlinnými motivy, dveře doplňují masivní dveřnice s klasovitě skládanou výplní. Nad vstupem v úrovni patra dřevěný prosklený arkýř, krytý valbovou plechovou stříškou s námětky. Hrázděný vikýř je usazen na dřevěné profilované korunní římse s konzolkami. Východní průčelí jižního křídla je trojosé s mělkým rizalitem v úrovni dvou levých os. Fasáda v úrovni přízemí je hladká omítaná, okenní osy jsou odděleny bosovanými lisénami, okna obdélná v lištových šambránách s klenáky, opatřená mřížemi; konstrukce 1. patra rizalitu jsou hrázděné s prosklenou verandou, v úrovni podkroví otevřená lodžie s dřevěnými vyřezávanými sloupky a zábradlím, zakončená v lichoběžníkovém štítu rovněž vyřezávaným dřevěným bedněním. Západní průčelí jižního křídla je dvouosé, s výjimkou soklu obložené šindelem, okna v přízemí chrání ozdobné mříže, v lichoběžném štítu jedno okno. Na severní straně jižního křídla (při západním průčelí) v přízemí i patře jedno okno řešené shodně jako okna v přízemí východního průčelí. Severní křídlo: Východní průčelí severního křídla je dvouosé. V úrovni soklu jedno obdélné okénko do suterénu, fasáda v úrovni přízemí hladké omítaná s dvojicí obdélných oken v lištových šambránách s klenáky, patro hrázděné. Severní průčelí severního křídla dvousé s užším mělkým přízemním rizalitem, na kterém je v úrovni 1. patra zřízen balkon s dřevěným zábradlím. V soklu rizalitu dvojice obdélných okének do suterénu. Fasády přízemí hladké s nárožní bosáží s výjimkou hrázděného proskleného rizalitu. Konstrukce druhého patra i podkroví s lichoběžníkovým štítem jsou hrázděné, mezi podlažími probíhají dřevěné profilované konzolové římsy. Západní průčelí severního křídla je jednoduché, s výjimkou soklu obložené šindelem, patra odděluje dřevěná kordonová konzolová římsa, podložená dekorativně vyřezávaným páskem; v úrovni soklu dvojice větracích okének do suterénu, přízemí bez okenních otvorů, ve 2. patře jedno okno při SZ nároží. Severovýchodní hranolová věž – o třech nadzemních podlažích, přízemí a první patro zděné, fasády hladké omítané, oddělené kordonovou římsou, druhé patro hrázděné. Střecha jehlancová, krytá měděným plechem, doplněná drobnými vikýřky s jehlancovými stříškami. Obdélný vstup do věže od SV má segmentový záklenek, je opatřen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s masivním slohovým kováním a proskleným nadsvětlíkem chráněným slohovou mříží, před vstupem drobné kamenné schodiště, vstup rámuje profilovaná šambrána s klenáky, nad vstupem umístěn plastický znak v obdélném rámu. Nad vstupem v úrovni prvního patra jedno obdélné okno, v úrovni druhého patra ve všech volných stěnách po jednom drobném okně. Jihovýchodní válcová věž – zděná, krytá po celém obvodu šindelem s výjimkou posledního podlaží, které je hrázděné.