úsek v ulici Pohraniční Stráže

Zdivo hradby západní části bývalého opevnění je údajně obsaženo v severozápadní obvodové zdi dnešní budovy čp. 26 (stpč. 168, samostatná KP r.č. 106541), která je souběžná s linií bývalého městského opevnění. Úsek městské hradby v objektu bývalé mincovny čp. 26 lze doložit pouze hypoteticky. Ve vyhodnocení dr. Razíma v publikaci “Gotika v západních Čechách 1250-1530” je v západní obvodové stěně domu vyznačena městská hradební zeď jako dochovaná, stejně tak zmiňována ve SHP města Planá z roku 1977 (”Objekt ... je přiražen k městské hradbě, jež je fragmentálně obsažena v jeho západní zdi.). Na základě SHP bývalé mincovny čp. 26, prováděného v roce 2016, nebyly zjištěny v objektu žádné konstrukce, které by bylo možné jednoznačně zařadit k opevnění města. Budova byla zřízena někdy po roce 1628 na parcele pravděpodobně dvou pozdně gotických městských domů a plochy zastavěné městským opevněním (stávající sklep západního křídla byl tehdy vložen již zčásti do prostoru upraveného, ale stále funkčního příkopu). Za stávajícího stavu vědomostí jsme tedy schopni doložit v daném prostoru průběh městského opevnění pouze hypoteticky. Hradba v minulosti procházela někde v prostoru západního dvorního křídla, ale dnes ji nelze ztotožnit se žádnou zde dochovanou konstrukcí – tedy ani s vnější obvodovou zdí, ani se zdí dvorní.