kostel Zvěstování Panny Marie

Zděná, omítaná, neorientovaná stavba, podélná osa stavby cca ve směru JZ – SV s presbytářem obráceným k SV (pro jednodušší popis užita orientace Z – V). Loď poměrně dlouhá, obdélná, se západní fasádou mírně rizalitově předsazenou dvornímu průčelí konventu; západní nároží lehce zaoblená. Užší presbytář má přímý závěr; k východní části jižní zdi presbytáře přiléhá hranolová věž o čtvercové základně (její severní stěna spočívá na zdi presbytáře; východní zeď je nepatrně posunutá od fasády presbytáře). K jižní fasádě věže přisazený úzký obdélný schodišťový přístavek široký stejně jako věž; jeho schodiště ústí do 1. patra věže. Po severní straně presbytáře zbytek východní zdi odbouraného přístavku (bývalá sakristie ?). Loď je kryta sedlovou střechou; tašky bobrovky. Na J a Z straně mírně předsazený sokl, ukončený řadou žulových kvádrů; korunní římsa vyložená (profil nedochovaný; v Z poli podélných stěn má jinou profilaci); na Z, S a J straně pilastry. Omítky dochovány pouze lokálně. Oba štíty jsou v patě lehce odsazené, nahoře zalícované se střešními rovinami; západní štít má pod krytinou předsazený pás; v ose nad sebou 3 oválná okénka; omítky jen lokálně; východní štít hladce omítnutý. U V zdi opěrný pilíř s pultovou stříškou krytou cihlami. V ose Z fasády náročně provedený obdélný žulový portál (vnější lišta s uchy a kapkami na esovitých závěsech, reliéfní květinový dekor, latinský nápis, trojúhelný rozeklaný fronton s koulemi a uprostřed s opatským znakem položeným volutovou konzolou; pod okraji frontonu žulové pilastry s volutkami a andílčími hlavičkami v hlavicích, nad nimiž letopočet 1691). Na J straně obdélný žulový olištovaný portál s uchy a 3 vysoká okna s přímým záklenkem; v protější zdi 4 stejně řešená okna. Podkruchtí osvětleno od Z dvěma obdélnými okny se žulovým olištovaným ostěním; stejná 2 okna i v patře, kde uprostřed ještě převýšené obdélné okno s přímým záklenkem (výplně ve fragmentech). Presbytář má hřeben sedlové střechy oproti lodi níže; krytina bobrovky; před stěnou věže sedlo kryté měděným plechem. Na podélných stěnách vysazená římsa (profilace zanikla). Omítky pouze ve fragmentech. Východní štít zděný, nahoře zalícovaný s krytinou; ve spodní části okénko křížového tvaru, obložené pískovcovými kvádry. Okna ve dvou úrovních; spodní (na J jedno a na S dvě) obdélná s půlkruhovým záklenkem (všechna zazděná); horní okna vysoká obdélná s vodorovným nadpražím (provizorní prkenné výplně; jedno zmenšené dozdívkou na cca čtvercové okno se segmentovým záklenkem); ve V fasádě velké kruhové okno se špaletou z pískovcových kvádrů (výplň chybí); pod ním zazděné velké okno s nevýrazně zahroceným záklenkem (špaleta jako u kruhového okna); v J zdi při terénu obdélný větrací otvor do interiéru. Různě patrné zazdívky vstupů. Věž je kryta zploštělou cibulovitou bání s lehce prohnutými námětky pod její patkou; ve vrcholu osmiboká lucerna završená cibulovou stříškou s hrotnicí; krytina i opláštění lucerny z měděného plechu. Na V i Z straně lehce předsazený sokl; vysazená korunní římsa (bez dochované štukové profilace). Spodní etáž (čtyřboká) ukončena římsou krytou kamennými deskami(?) a podložená oblounkovou lištou (římsa je nevysoko nad korunní římsou presbytáře); v horní etáži vyšší soklík a přes nároží zalomené pilastry s pískovcovými hlavicemi. Omítky ve fragmentech. V Z zdi zazděný obdélný portál; sakristie v přízemí věže osvětlena od Z a V oknem s půlkruhovým záklenkem; v 1. patře na Z a V úzké okénko s půlkruhovým ukončením; ve zvonovém patře okna ve dvou úrovních – spodní vysoká půlkruhově sklenutá (na S není), horní naležato oválná (chybí na S a SZ straně). Schodišťový přístavek u věže má sedlovou střechu s prejzovou krytinou; štít zalícovaný, zděný. Při okrajích J stěny opěráky; v J zdi zazděný obdélný vstup s kamenným ostěním; na J a V straně obdélné okénko. Torzo přístavku u presbytáře sestává z části V zdi (posunuté od V fasády presbytáře).