měšťanský pivovar s divadlem J. K. Tyla

Areál měšťanského pivovaru a divadla J. K. Tyla je součástí MPR Třeboň. Nachází se jižně od Masarykova náměstí a ústí do Rožmberské ulice. Přístupný je jak z Rožmberské ulice, tak z hlavního náměstí průjezdem v objektu radnice čp. 1. Areál zahrnuje budovu bývalého pivovaru, jejíž západní část se proměnila v restauraci Beseda a východní část byla přestavěna na divadelní sál (bývalé čp. 146). K areálu náleží ještě dva dvorky a nádvoří. Novodobě upravené venkovní prostory pro restaurační provoz - tj. venkovní terasy, konstrukce pro zastřešení, schodiště na terasu, resp. novodobé kamenné schodiště, prosklené novotvary vstupního vestibulu a kavárny nejsou předmětem památkové ochrany. V roce 2007 vlastník požádal Katastrální úřad v Třeboni o sloučení budovy čp. 2 s vedlejší budovou divadla (býv. čp. 146), se kterou původně tvořila jeden celek. Rovněž došlo ke sloučení dvou vedlejších pozemků v jeden celek – dnes pozemek parc. č. 57 (pův. parc. č. 49 – divadlo a parc. č. 57 – měšťanský pivovar). Divadlo bylo zapsáno do ÚSKP rozhodnutím ŠKK ONV ze dne 17. 12. 1963 pod r.č. 33014/3-2335, dnes je ale sloučeno pod r.č. bývalého pivovaru.