fara

Zděná barokní patrová fara se nachází na mírném návrší uprostřed obce, východně od návsi a tvoří významný urbanistický a pohledově exponovaný prvek v jádru obce Kovářov. Před jižní fasádou na travnatém prostranství je situována nemovitá kulturní památka – kalvárie. Podsklepená patrová fara je situována na půdorysu čtverce a je zastřešena mansardovou střechou. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou na korunu. Fasády jsou jednoduché a ukončené bohatě profilovanou korunní římsou na kterou dosedá mansardová střecha s volskými oky. Přízemí je ukončeno patrovou jednoduchou štukovou římsou a patro je členěno štukovými lisénovými poli. Jižní a severní fasáda je o čtyřech okenních osách, kde patro je členěno štukovými lisénovými poli ve kterých jsou umístěna okna. Východní a západní fasáda je o třech okenních osách, kde v patře mají lisénová pole dvojici lisén. Na severní a východní straně objektu jsou v patře slepá ve štuku provedená (vyznačená) okna. Šestitabulková okna jsou v přízemí ve štukových jednoduchých šambránách a patrová okna jsou ve štukových šambránách v horní části s uchy. Okna jsou osazena v líci zdiva.