usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 3 s obdélným dvorem a s budovami kolem něj se nachází na návsi v obci Květov. Areál usedlosti se nachází v severní části obce a jeho štítové průčelí je orientováno k jihu, do návsi. Vstupní jižní průčelí je tvořeno selskobarokním zdobeným štítem obytného stavení, dvěma pilíři mezi nimiž jsou dřevěná vrata a ohradní zdí předzahrádky, která je předsunuta před líc průčelí. Nad ohradní zeď je vyvýšen štít hospodářského objektu. Jedná se o uzavřený areál, jehož budovy jsou seskupeny kolem dvora. Západní hranici usedlosti tvoří přízemní obytné stavení s volutovým štítem, na něj navazují chlévy s kolnou. Na kolnu navazuje ohradní kamenná zeď s dřevěnými a plechovými vraty. Usedlost je uzavřena na severu průjezdnou stodolou. Východní hranice je tvořena samostatně stojícím hospodářským objektem s půdní nadezdívkou s navazujícími drobnými chlívky pro prasata.