kostel sv. Vavřince

V areálu stojící orientovaná architektura, s trojbokým závěrem a věží představenou před západní průčelí, postavená z kamenného a cihelného zdiva, omítnutá hladkou vápennou omítkou bílé barvy. Střecha sedlová, v závěru trojboce zvalbená, krytá betonovými šablonami, se sanktusníkem s lucernou a cibulí, renesanční krov plné hambálkové soustavy se středními sloupky a námětky. Loď i se závěrem kněžiště se sedmi okenními osami, okna vysoká, v hlubokých nálevkovitých špaletách, s lomenými záklenky a vitrážemi. Fasáda hladká členěná po obvodu opěráky s barevnou rustikou (patrně náznak někdejšího sgrafita). Západní průčelí s kvadratickou věží se zvlněnými štítovými křídly nad kordonovou římsou, ve vrcholu hodinovými ciferníky a jim přizpůsobenou vzepjatou profilovanou korunní římsou, okna s plnými oblouky a podokenními římsami malá pravoúhlá a nad vstupem jedno oválné, střecha oplechovaná cibulová s lucernou a dvouramenným křížem. Hlavní vstup se segmentovým ostěním, nad ním je osazena pamětní krupníková deska s nápisem s chronogramem: „FVNDAMENTALISNIC / LARIS.POSIfVS.EST / IM XVIII IVLIL“ (=18.7.1714). V severozápadním rohu věže a lodi je pravoúhlý vstup do věže. K jižnímu průčelí je v ose druhého okna přistavěna předsíň se sedlovou střechou a segmentovým portálem, k severnímu průčelí přiléhá dvoupodlažní přístavek se sakristií a tribunou, která je přístupná z této strany připojeným schodištěm, okna segmentová. Interiér kostela halového typu bez rozděleného kněžiště, zaklenuto valenou klenbou s výsečemi a štukovými kazetami. Dvoupatrovou dřevěnou tribunu s rovnými podhledy nesou kanelované sloupy s kompozitními hlavicemi, na plných poprsních oválné obrazy svatých (viz samostatná karta). Vstup do sakristie pravoúhlý s dřevěnou zárubní, místnost s křížovou klenbou s hřebínky. Panská oratoř v patře je otevřena do kostela dvěma arkádami se stlačenými oblouky a v dolní části s dřevěnými poprsněmi.