obecní dům

Budova byla postavena podél Zlaté stoky na původní hradební zdi v pozdně klasicistním slohu v polovině 19. století. Je zapsána do městské pozemkové knihy v lednu 1850 jako obecní dům. Původně jednopatrová budova byla v roce 1875 zvýšena o 2. patro a propojena s Hradeckou bránou. Budova byla využívána pro různé účely obce – jako kanceláře nebo byty pro učitele. V budově se také nacházely učebny chlapecké školy. V meziválečných letech byla budova využívána jako městské muzeum. Jedná se o dvoupatrovou budovu na dlouhém obdélném půdorysu. Má poměrně jednoduchou geometrickou klasicistní fasádu, která je výrazná pouze rytmickým členěním, kdy každé okno má svůj lisénový rámec. Dvoukřídlá špaletová okna s vrchní ventilací mají štukové šambrány a štukové, barevně odlišené obdélníkové pole pod parapetní římsou. Okna v 2. NP mají ještě jednoduchou nadokenní římsu. Jednotlivá patra dělí profilovaná římsa. Střecha je sedlová, hřeben rovnoběžný s Hradební ulicí, krytina pálená. Krovy jsou původní a půda slouží jako sklad nábytku pro potřeby školy.