Fryčův, "Podhrázský" vodní mlýn

- PO zrušena 1) obytné stavení s mlýnicí 2) hospodářský trakt 3) stodola Původně komplex budov seskupených kolem čtvercového dvora, tvořený obytnou částí s mlýnicí na sz. straně areálu, protilehlým hospodářským traktem na východní straně dvora a obdélnou stodolou na jižní straně; průčelí hlavní obytné budovy s mlýnicí spojeno vstupní branou s hospodářským traktem. Voda ke mlýnu byla přiháněla od jihu náhonem na mohutném náspu, který ústil na betonové vantroky a dvojici kol na svrchní vodu (náhon bez památkové ochrany). V současnosti celý areál v rozvalinách (viz. stav zachování). Popis dle stavu v r. 1969: Obytná a někdejší provozní budova jednopatrová, na obdélném půdorysu, o severním dvouosém průčelí, krytá mansardovou střechou. Na bočním dvorním průčelí ve středové ose prostý vchod, z něho přístup do obytné prostory s trámovým stropem, do místnosti s valenou klenbou s lunetami a na schody do patra; v zadní jižní části budovy nekdejší mlýnice, v patře rovné stropy. Na průčelí navazovala v pravém úhlu brána s širokým polokruhovým vjezdem, po jeho stranách drobné niky, nad obloukem, téměř v celé šíři brány, posazena nízká atika s kasulovým vykrojením středu, vázou a čučky. Obytné stavení s mlýnicí ze smíšeného zdiva, hospodářské objekty převážně z lomového kamene.