ohrazení s bránou a brankou

Ohrazení parcely je vystavěno na pevném základě, přecházejícího do kyklopského kamenného zdiva podezdívky ze dvou druhů lokálního kamene, z něhož vyrůstají zděné omítnuté bílé pilířky, kryté sedlovými stříškami s jednodrážkovými pálenými střešními taškami, tj. stejnými, jako byly použity na střeše vily. Podezdívka je v polích mezi jednotlivými pilířky oboustranně šikmo zakončena a pole jsou vyplněna laťkovým plotem v přirozené barevnosti tmavého dřeva. Dvojice plotových rýglí jsou uloženy ve dvou výškových úrovních přímo v pilířcích. Mezi dvojicemi rýglí jsou vloženy plotovky různých délek tak, že vytváří tři horní oblouková zakončení vždy mezi dvěma pilířky. Do pilířků při hranici souseda v ulici Jana Nečase a v nižší části zahrady k sousedovi v ulici Horákova jsou ze strany zahrady kotveny červené stojny pro vypnutí vinohradnických drátů. Na nároží ulic Jana Nečase a Horákova je zděná část nad podezdívkou protažena do souvislé ohradní zdi, kryté stejným způsobem jako zděné pilířky. V linii ohrazení podél ulice Jana Nečase je situován vstupní portál s bránou a brankou, mírně ustupující v uliční čáře a akcentovaný třemi nahoru zešikmenými pilíři z nepravidelných kvádrů červeného slepence, navazujícími po stranách portálu na podezdívku. Na tyto zešikmené pilíře portálu navazuje omítnutá pilířová nástavba s prolomenými hrotitě klenutými otvory, krytá valbovými stříškami ze stejných jednodrážkových pálených tašek jako u běžných pilířků ohrazení. Nad rámem otvoru branky se nachází sedlová stříška níže než nad vyšším a okrasně ztvárněným rámem brány, a tato stříška koresponduje s úrovní stříšky přechodových částí (bloků), propojujících ohrazení parcely s ustupujícím portálem. Stříška nad bránou kontinuálně přechází do zastřešení zbývajících dvou pilířů po stranách brány. Přechodové bloky sestávají z kamenné podezdívky, nad kterou je provedena na výšku konkávně projmutá zděná nástavba, na niž navazuje okrově částečně lazurovaný laťkový plot s plotovkami vytvářejícími dolní obloukové zakončení, a vše je kryto opět sedlovou stříškou. V přechodovém bloku po levé straně brány je v jeho zděné části osazena deska se základními údaji o vile. V šikmém pilíři po pravé straně brány, tedy mezi bránou a brankou, je do líce osazena replika zelené skleněné desky se jménem D. S. Jurkovič. V rámu brány jsou zavěšena dvoukřídlá dřevěná vrata se zaklenutým obloukem, provedená v trámové konstrukci s doplňkovými radiálně se rozbíhajícími trámky, prolínajícími se s motivem dvojice pávů obrácených čelem k sobě. U branky vytváří paprskovitě se rozbíhající trámky motiv slunce. Brána i branka jsou provedeny v částečně lazurním okrovém odstínu, s drobnými modrými a červenými motivy prolamování a jsou vybaveny masivními kovovými doplňky.