Medelská brána s dvorem

Jednopatrová stavba obdélného půdorysu s klenutým průjezdem, krytá valbovou střechou. Při vjezdu i výjezdu kamenné lomené portály. Fasády hladké, členěné na průčelí k městu kamennou kordonovou zalomenou římsou a obdélnými okny v patře. Součást středověkého opevnění města. V roce 1993 rekonstruována fasáda včetně kamenných prvků. Karta: Obdélníková jednopatrová budova s průjezdem, jejíž půdorys se skládá ze dvou částí, z nichž vnější část (obtáčená k předměstí) je ve zdivu poněkud širší. Materiál: omítnuté zdivo z lomového kamene, střechu tvoří eternitová valba. Průjezd se skládá ze dvou částí (shodně s půdorysem), odděleným kamenným portálem se segmentovým záklenkem. Přední část (na straně předměstí) je zaklenuta valenou klenbou, zadní (na straně k městu) segmentovou klenbou. Při vjezdu i výjezdu jsou kamenné lomené portály. Patro je plochostropé, osvětlené na zevní straně jedním, na městské dvěma pravoúhlými okny. Fasády jsou hladké, členěné na obou průčelních stranách pouze kamenným kordonem při obou portálech pravoúhle se zalamujícím.