kostel sv. Jiljí

Orientovaná jednolodní stavba s odsazeným presbytářem s půlkruhovým závěrem, z něhož kolmo vybíhají severní panská oratoř a jižní sakristie, k lodi je přistavěna severní čtyřboká kaple sv. Kříže a jižní předsíň s oratoří v patře, k západnímu průčelí lodi přiléhá hranolová věž se severním válcovým schodištním útvarem. Kostel je zastřešen valbovou střechou s pálenou střešní krytinou. Nad lodí ve střeše tři dvojice vikýřů a sanktusník s cibulovou stříškou s lucernou završený zlacenou makovicí a dvouramenným křížem. Průčelí presbytáře je prolomeno třemi okenními osami. Průčelí lodi jsou členěna 1 + 4 okenními osami oddělenými odstupněnými opěráky. Jižní předsíň, sakristie i severní oratoř mají po jedné okenní ose. Záklenky půlkruhově zaklenutých okenních otvorů mají profilované archivolty protnuté volutovými klenáky s reliéfním akantem vybíhající ze dvou římsových konzol zdobených volutami a závěsy se střapci. Okenní otvory v 1. ose lodi mají hladké archivolty záklenků bez klenáku. Průčelí kaple sv. Kříže jsou členěna lizénovými rámci, okenní otvory (po jednom na každé ze tří stran) jsou půlkruhově završené s konkávním ústupkem. Jižní průčelí předsíně, východní průčelí sakristie a oratoře i schodišťový útvar jsou prolomeny pravoúhlým vstupem. Hranolová věž je v přízemí prolomena pravoúhlým vstupem, nad ním úzké obdélné okno, dále kamenná zkosená římsa a nad ní po jednom úzkém okenním otvoru na všech třech stranách věže. Nad okny člení průčelí profilovaná průběžná římsa, která pokračuje jako korunní římsa lodi. Od země po římsu má věž armovaná nároží, vstup i okna mají kamenná ostění. Nad římsou vysoké zvonicové patro otevřené do čtyř stran okny se segmentovými záklenky, přímými podokenními římsami a hladkými šambránami. Nad okny kruhové terče hodin rámované hladkou šambránou. Pod okny na třech stranách po jednom úzkém okénku bez ostění. Věž završena podstřešní profilovanou vyloženou římsou nesoucí stanovou střechu s pálenou krytinou, ve vrcholu zlacený dvouramenný kříž. Průčelí stavby jsou zakončena průběžnou profilovanou římsou a vyloženou profilovanou korunní římsou, mezi nimiž obíhá průčelí lodi sgrafitový pás meandru – mořské vlny s hvězdami. --- Loď a presbytář jsou zaklenuty valeně s výsečemi se štukovými žebry se zrcadly, trojkřídlá tribuna v západní části na toskánských sloupech je podklenuta sledem křížových kleneb, kaple sv. Kříže je zaklenuta kopulí na pilastrech s kompozitními hlavicemi, panská oratoř, sakristie, mariánská kaple a kruchta jsou zaklenuty do železných nosníků, podvěží je zaklenuto lomenou valenou klenbou.