spořitelna a muzeum

Nárožní dvoupatrová budova, nároží v přízemí i v patrech zaobleno, rustika, průčelí do náměstí 3 osy, ve 2. ose vchod půlkruhově zaklenut, špaleta zaoblená s mozaikou, 1. a 3. osa v přízemí výkladce. V patrech na střední ose - 1. patře 4 okna ve tvaru T, střední v nakoso posazeném arkýři, v 2. patře velká okna, boční segmentově zaklenutá. Kolem oken profilované šambrány, nad okny štuková výzdoba - listy s plody a nadokenní rovná římsa. Na arkýři v 2. patře balkon, zde výzdoba s erby - znaky řemesel. Nad středním oknem v 2. patře v dlouhé ozdobné kartuši s listy, plody a maskarony mozaikový nápis SPOŘITELNA. Nad tím segmentový štít s třemi malými půlkruhově zaklenutými okny. Na stranách štítu kamenné čučky, ve vrcholu socha ženy (?) pod tím štuková výzdoba. Na nároží 1 osa oken, nad 2. patrem menší segmentový štít se štukovým českým lvem. Nad korunní římsou atika se sloupky. Nad nárožím věž s lucernou, ochozem a makovicí. Bok do ulice B. Němcové - 8 os, 1. osa - výklad, 7. osa vchod, okna půlkruhově zaklenutá. V 1. patře nad kordonovou římsou okna se stejnou výzdobou jako na průčelí, zde okna se zděným křížením, stejně jako ve 2. patře, nad 2. a 3. osou a 6. a 7. osou nad střechou segmentový odstupněný štít, mezi okny štuková výzdoba s listy a plody, nad ní nakoso postavený arkýř s balkonem, vedle 2 malá okna. Na nárožích štítu kamenné čučky. Atika stejná. Zadní průčelí - vybíhající křídlo bez os, z boku 2 osy, v přízemí v 2. ose vchod, okna půlkruhově zaklenuta se zděným křížením, v další části 2 osy, z boku 3 okna stejná, poslední část 1 osa, pod střechou segmentový arkýř s úzkým oknem. Střecha sedlová, eternit, na věži plech.