polní opevnění Švédské šance

Během vpádu Švédů na Moravu pod velením L. Torstensona byl roku 1643 vybudován v příhodné komunikačně-strategické poloze u Horních Moštěnic opevněný vojenský tábor. V areálu šestibokého půdorysu byly umístěny jednotlivé druhy vojsk: dragouni, pěchota i dělostřelectvo. Plochou tábora protékala vodoteč Moštěnka, vhodná jako zdroj užitkové vody pro napájení koní. Náspy byly zesíleny trojbokými a čtyřbokými sypanými bastiony. Před náspy byl vyhlouben příkop. Mimo opevnění byly vybudovány čtyři reduty. Pozoruhodným externím objektem byla tzv. hlavní šance – čtyřúhlá hvězdice nad Přestavlky v místě tzv. Švédské šance. Stopy opevnění se dochovaly v zalesněné výšině mezi Moštěnicí a Újezdem. V polích zanikly vlivem kultivace, jsou však patrné na leteckých snímcích.