městské opevnění

1) úsek od čp. 47 po čp. 91/I. s brankou 2) dům čp. 91/I., ul. V Brance 3) úsek od čp. 91 po čp. 135 s brankou 4) úsek od ul. Na Spilce po čp. 106 5) dům čp. 106/I., Pražská ul. 6) úsek hradební linie pojaté do staveb stodol na jv. okraji jádra (mezi ulicí J. Knihy a Jiráskovou ulicí) 7) bašta čp. 173, Hradební ul. s fragmentem hradební zdi u domu čp. 150/I. a 22/I. 8) úsek se dvěma baštami na sz. okraji městského jádra, Třebízského ul. Městské opevnění původně tvořila hlavní městská hradba zpevněná baštami, před kterou byl na západní, jižní a východní straně vyhlouben příkop s vnějším valem a na straně severní a SV Mlýnská strouha. Podle posledních archeologických výzkumů byla městská hradba založena v 15. stol. na koruně staršího valu, alespoň v některých úsecích. Na Z straně hradbu prolamovala Plzeňská brána, na V straně Pražská brána, na S straně Saská brána a další 3 branky, na jižní straně mladší branka. Z městských hradeb zůstaly zachovány úseky hlavní městské hradby, příkop je v celém rozsahu zasypán a na vnějším valu byla založena hlavní městská okružní komunikace (Jiráskova a Třebízského ulice). Mlýnská strouha byla také zasypána. Všechny městské brány byly zbořeny, zůstaly pouze části bočních stěn Plzeňské brány (v čp. 22), severní část předstoupené mladší barokní Plzeňské brány (čp. 24) a mladší branky u čp. 91 a u čp. 135. Z Pražské brány zůstalo torzo pravděpodobně barbakánu v čp. 106.