kaple Zvěstování P. Marie

Návesní kaple se nachází uprostřed obce Velké Nepodřice v jižní části protáhlé návsi. Jedná se o návesní kapli na obdélném půdorysu se zvoničkou v západním průčelí a s trojbokým závěrem. Památková ochrana se vztahuje na kapli s pozemkem. Zděná návesní kaple na obdélném půdorysu se zkosenými a zaoblenými hranami má trojboký závěr a v západním průčelí je nad římsou hranolová malá zvonička se zvoncovou stříškou a s velkými námětky. Kaple dosedá po celém obvodě na nepatrný sokl zvýrazněný barvou. Fasády kaple jsou členěny pravidelnými lizénovými rámci a jsou ukončeny jednoduchou jedenkrát odstupněnou římsou. Vstupní západní fasáda má v nárožích zaoblené hrany a v ose je prolomen dveřní otvor se segmentovým zakončením a je osazen ve špaletě. Dveře jsou lemovány štukovou šambránou se segmentovým ukončením. Nad vstupem je kruhová mělká nika se štukovým lemováním, která je připojena k dveřní šambráně vrcholovým klenákem. V nice je umístěn obraz zobrazující sv. Annu s P. Marií. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, výplňové z poloviny laťované. Před vstupem je vybetonován větší širší stupeň. Kaple je osvětlena dvěmi obdélnými okenními otvory osazenými ve špaletě na severní a jižní straně v širším lizénovým poli. Okna mají štukové lemování s vrcholovým zvýrazněným klenákem, který spojuje lemování okna s lizénovým rámcem. Závěrová východní stěna je členěna slepým obdélným otvorem se štukovým lemováním a s vrcholovým klenákem. Kaple je zastřešena nízkou valbovou stříškou, která je kryta prejzovou krytinou. Hranolová zvonička vrcholí nad římsou v západním průčelí. Fasády zvoničky jsou členěny rovněž lizénovým rámem. V ploše fasád jsou prolomeny na všech čtyřech stranách okenní polokruhové otvory se štukovým lemováním, které je propojeno s lizénovým rámem. Okna jsou osazena v hluboké špaletě. Zvonička je ukončena jednoduchou mohutnou dvakrát odstupněnou římsou. Zvonička je zastřešena zvoncovou stříškou s velkými námětky. Střecha je kryta prejzovou krytinou a vrcholí jednoduchým kovovým dvojitým křížkem.