augustiniánský klášter

Rozsáhlý komplex budov, obklopující kostel sv. Tomáše. Po obou jeho stranách vždy čtyřkřídlá dispozice kolem nádvoří, na jihovýchodní straně navazuje další křídlo s branou uprostřed. Podrobný popis exteriéru v evidenčním listu začíná popisem průčelí Místodržitelského paláce s dnešním vstupem do expozic Moravské galerie a pokračuje okolo celého objektu proti směru hodinových ručiček, tj. popisem jižní fasády této části, západní fasády bočního, jihovýchodního křídla s branou, východní fasády tohoto křídla, východní fasády hlavní části objektu se dvěma nádvořími a uzavírá se popisem severní fasády obrácené k Moravskému náměstí. Opomíjí část severní fasády a západní fasády komplexu na severní straně chrámu. K popisu exteriéru je tedy dále třeba doplnit: Východní fasáda bočního jihovýchodního křídla: trojosý rizalit se nachází v centrální části tohoto křídla s branou. Na severní straně navazuje v podobě čtyřosého rizalitu s trojúhelným štítem hmota velkého sálu, jehož význam je zdůrazněn odlišným řešením aktivních prvků v této části, opakujícím se na severním pětiosém průčelí tohoto křídla a v dalších pěti okenních osách severovýchodního nároží Místodržitelského paláce. Okna v přízemí této části jsou zvýrazněna nadokenními římsami trojúhelného a segmentového tvaru se zalomením na okrajích a reliéfní výzdobou v suprafenestrách. První patro je zvýšené, vysoká, obloukově ukončená okna se šambránami s ušima a segmentovými nadokenními římsami zasahují až do úrovně parapetů oken v ostatních částech stavby. Nad nimi se nacházejí obdélná okénka ukončujícího polopatra, rovněž s šambránami s ušima, nadokenními římsami a štukovou výzdobou. Okenní osy jsou v prvním a druhém patře členěny vysokým pilastrovým řádem, u zmíněného „rizalitu“ jsou pilastry zdvojené, v jeho štítě se navíc nachází zdobné okénko kasulového tvaru. Severní fasáda o třinácti okenní osách je v přízemí armovaná, s okny se zalomenými římsami, u oken prvního patra se střídají trojúhelné a segmentové nadokenní římsy, okna mají také parapety s obdél. zrcadly, okna druhého patra mají přímé nadokenní římsy. Vertikálně je fasáda pročleněna pouze zdvojeným vysokým řádem na nárožích a okolo trojosého středového rizalitu. Nad rizalitem je fasáda centralizována trojúhelným štítem, otevřeným jedním oknem kasulového tvaru. Na vrcholu šítu je umístěna kartuš, podepíraná dvěma andílky, po stranách vázy. Západní fasáda na sever od chrámu sv. Tomáše opakuje s tejný rozvrh, v přízemí se nachází vjezd do dvora se stlačeným obloukem. Dvě poslední okenní osy při fasádě kostela sv. Tomáše jsou hladké, s odlišnou výškou pater. Okna přízemí a prvního patra jsou spojena parapetními poli, okna prvního patra ukončená obloukově. Okna druhého patra pravoúhlá s přímou nadokenní římsou. Fasáda nádvoří Místodržitelského paláce hladká, některá okna v přízemí jsou dotažená až k zemi, s rovnými nadokenními římsami, v prvním patře mají okna fasády segmentové, případně ve tvaru části mnohoúhelníka. Do nádvoří v severní části objektu na jihozápadní straně zasahuje architektura presbytáře kostela. Dominantní partií této části objektu je její jižní křídlo při presbytáři kostela: V přízemí se nachází okno ukončené segmentově, v patře velké okno bývalé kaple (dnes kanceláře), ukončené převýšeným obloukem. Okna v patře se zalomenými římsami a rostlinným dekorem v suprafenestrách, v druhém patře s přímými římsami. Na severní a východní straně dvora slepá arkáda se stlačenými oblouky, otevřená pravoúhlými okny se středovým klenákem. V prvním patře okna se segmentovými římsami a reliéfní výzdobou v suprafenestrách, ve druhém patře s jednoduchými přímými římsami. Ve dvoře se dnes nacházejí dvě nízké, nevhodné přístavby s technickým zázemím budovy. Popis interiéru v evidenčním listě se věnuje budově Místodržitelského paláce. Část objektu kolem severního nádvoří se jí svým hlavním uspořádáním přibližně symetrická, schodiště se nachází v jihozápadním rohu této části. Klenby v přízemí a prvním patře objektu jsou především plackové, příp. valené na pasech, stropy posledního patra této části jsou ploché.