kostel Panny Marie Bolestné

Kostel je zděná omítaná stavba obdélného půdorysu, s užším presbytářem s trojbokým závěrem, na severozápadní straně je k presbytáři připojena hmota nízké sakristie. Střecha kostela je sedlová, směrem k presbytáři valbová, nad závěrem ukončená trojbokou valbou. Na hřebeni střechy při průčelí je malá hranolová věž se stanovou střechou zakončenou makovicí a patriarším křížem. Střechy jsou kryty pálenou taškou bobrovkou. Fasády jsou členěny lizénovými rámy, bohatě profilovaná korunní římsa obíhá celý objekt. V průčelí je osově umístěný pravoúhlý vstup s kamenným ostěním, nad ním segmentově zaklenuté okno. Po stranách vstupu jsou kamenné pamětní desky s nápisy, nesené dekorativní, akantem zdobenou konzolou, nahoře s volutovým nástavcem. Na desce vlevo je nápis: „l.P. 1928 A NA PAMÁT / KU TISÍCILETÍ MUČED / NICKÉ SMRTI KNÍŽETE / A PATRONA NÁRODA / SV. VÁCLAVA L.P. 1929 / TUTO SVATYNI ZEVNĚ / I UVNITŘ OBNOVITI / DALI KE CTI A SLÁVĚ / BOŽÍ A DOBRU OBCE / KOBEŘIC: / J.U.D.r MOŘIC HRUBAN / MARIE R. HORNÍČKOVÁ / JEHO MANŽELKA. // Z VDĚČNOSTI!“. Na desce vpravo je nápis: „PAMÁTCE OBĚTEM / SVĚTOVÉ VÁLKY / Z KOBEŘIC. / BARTOŠEK JAN 1884 + 19.. / BRÁCHA MARTIN 1877 + 19.. / DUSÝ FRANTIŠEK 1888 + 1915 / HORÁK JOSEF 1878 + 1915 / INDRÁK JOSEF 1872 + 1914 / JAKEŠ RUDOLF 1882 + 1915 / MEZULIÁNÍK FR. 1890 + 1917 / MEZULIÁNÍK JOS. 1893 + 1916 / POSPÍŠIL JOSEF 1886 + 1917 / DESLÁČEK KAREL 1878 + 1915 / VYSLOUŽIL FERDINAND 1886 + 1914 // SVĚTLO VĚČNÉ / AŤ JIM SVÍTÍ!“. Nad korunní římsou je trojúhelníkový štít s menším segmentově zaklenutým oknem. Obě boční stěny lodi jsou prolomeny jedním segmentově zaklenutým oknem, na jihovýchodní straně má podobné okno i presbytář. Sakristie má jedno menší segmentově zaklenuté okno. Ve věži je ze všech čtyř stran po jednom malém pravoúhlém okně. Interiér kostela je plochostropý. Stěny člení pilastry při vítězném oblouku a při kruchtě, nesoucí úseky bohatě profilovaného kladí. Kruchta má plné mírně zprohýbané zábradlí, je nesena rovným stropem. Krov je dřevěný, tradiční konstrukce, novější – z řezaných trámů, vaznicové soustavy se stojatou stolicí.