sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

cyklus Obrazy z českých dějin 1898 a) Příchod Čechů b) Sv. Prokop c) Páni z Růže d) Jiří z Poděbrad se svými syny e) Poselství husitů na sněm do Basileje Třípatrový zděný pseudorenesanční nárožní dům o 3 sdružených okenních osách do ul. kardinála Berana a čtyřech sdružených okenních osách do Nerudovy ulice, s mělkým jednoosým nárožním rizalitem. Rizalit na straně do Nerudovy ul. i do ul. kardinála Berana opatřen dvoupatrovým arkýřem a zakončený trojúhelným štítem. Přízemí objektu člení pásování, fasády pater člení pilastrový řád. Okna obdélná, plochy mezi okny pater opatřeny keramickým obkladem. Nad okny 1. patra (s výjimkou nárožního rizalitu) probíhá široký pás se sgrafitovou výzdobou na zlaceném podkladu – do ulice kardinála Berana zleva: Příchod Čechů a Sv. Prokop, do ulice Nerudovy zleva: Páni z Růže, Jiří z Poděbrad se svými syny, Poselství husitů na sněm do Basileje. a) Příchod Čechů Praotec Čech vztyčenou pravicí ukazuje zástupu vladyků a lechů novou krajinu. Opírá se o čakan. Jeden z lechů drží na klíně sošku bůžka. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená b) Sv. Prokop V lesní krajině stojící sv. Prokop, před nímž pokleká kníže. Za vs. Prokopem jelen s křížkem mezi parohy. Po levé straně statný dub. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená c) Páni z Růže Skupina 4 rytířů v plné zbroji v helmicích se spuštěným hledím na koních. Před nimi stojící panoš. Nesou štíty se znaky rodu Vítkovců. V levém horním rohu páska s nápisem: Páni z Růže. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená d) Jiří z Poděbrad se svými syny Král Jiří se dvěma mladými muži na koních. Jiří s kožešinovou čapkou, chlapci v rytířské zbroji, prostovlasí. V pozadí věže týnského chrámu, v jehož štítě kalich. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená e) Poselství husitů na sněm do Basileje Skupina jezdců. V čele holohlavý muž s dlouhým vousem, v plášti s kápí, na ramenou kalich. Ostatní jezdci v čapkách. Vlevo město. V pravém dolním rohu štít s podkovou a hvězdou, nad ním páska s nápisem: Rokycana. Barevnost: Podklad – zlato, bílá, červená, modrá, žlutá, zelená