dům

Dům je v principu symetricky řešený na půdorysu U. Střechy jsou valbové, kryté pálenými taškami bobrovkami. Hlavní vstup je orientovaný ze dvora. Průčelí do Hruškovy ulice je desetiosé, symetricky členěné dvěma dvouosými mělkými rizality s trojúhelnými štíty (ve 2. a 3. ose od obou nároží) s elipsovými okenními otvory. Střední vpadlá plocha fasády mezi dvěma rizality má čtyři okenní osy a je ukončena trojúhelným štítem s obloukovým oknem. V levé části přízemí byla druhotně (v souvislosti s úpravou Semlerova bytu ve 30. letech 20. století) vložena dvě velkoplošná posuvná okna. Východní i západní průčelí jsou shodně řešena; jsou symetrická, členěná dvěma trojbokými rizality s valbovým zastřešením a ve středu třemi osami úzkých obdélných oken. Ve střeše je pětiboký vikýř. Dvorní průčelí hlavního křídla je ve střední ose členěné výrazným schodišťovým rizalitem, zastřešeným vysokou střechou v podobě lucerny, přesahující hlavní římsu. V přízemí rizalitu, členěném vysokými pilastry, je hlavní vstup s architektonicky řešeným portálem. Po stranách rizalitu jsou vždy dvě okenní osy. Dvorní průčelí bočních křídel domu (do dvora i do zahrady) jsou dvouosá, do dvora s balkóny s kovovým zábradlím. Fasády jsou sjednocené vysokým soklem a mohutnou profilovanou římsou. Střední část hlavního průčelí je dále v ploše dělená vpadlými svislými pásy, probíhajícími přes okna všech podlaží. Rizality jsou v úrovni 1. a 2. NP členěné bosovanými pilastry nesoucími výraznou profilovanou kordonovou římsu. Zbývající část hlavního průčelí při nárožích je dělena kordonovou římsou s mohutným vlysem. Toto členění pokračuje až na dvorní průčelí bočních křídel, kde je doplněno výraznými okenními obdélnými paspartami, umístěnými nad sebou tak, že suprafenestra okna nižšího podlaží tvoří zároveň parapet okna nad ním (vzniká tak členěný svislý pás podél okenní osy). V a Z fasáda je oproti hlavní fasádě plasticky vyvinutější; základní horizontální členění probíhá z delších fasád a je porušeno v místech dvou plasticky vystupujících arkýřovitých rizalitů nižším nasazením kordonové římsy v úrovni parapetů oken a rozdílnými velikostmi okenních otvorů (v čelní části rizalitů trojdílná a v bocích a středu jednodílná okna). Výplně okenních otvorů jsou dřevěné, špaletové, ve středu průčelí trojdílné (šestikřídlé), po stranách a v rizalitech dvoudílné (čtyřkřídlé); v přízemí J průčelí jsou dvě rozměrná atypická kovová posuvná okna.