dům zděný (nový)

Mladší velké zděné obytné stavení s patrovými komorami, které bylo datováno na vstupním portálu letopočtem 1877 ( je pravděpodobně též datem nedokončené přestavby celé usedlosti). Budova je vyzděná z cihel na širokém obdélném půdorysu, krytá sedlovou střechou nižšího spádu a v průčelí byla opatřená hladce omítanou devítiosou klasicistní fasádou. Terénní nerovnosti vyrovnával vysoký sokl z pískovcových kvádrů. Na něm přízemí členila řada plochých pilastrů se čtvrtkruhově zaoblenými patkami a římsovými hlavicemi, které nesly profilovanou mezipatrovou římsu. V patře se uplatňovala řada devíti shodných ležatě obdélných oken hospodářských komor, v dvoukřídlém provedení, kde každé křídlo bylo dělené do 4 tabulek. Průčelí ukončuje profilovaná podstřešní římsa. Barevné provedení zachytily ještě fotografie z r. 2007: hladké plochy měly sytě zlatě okrový nátěr, plastické články byly bílé. Uprostřed průčelí je umístěn vstup s předloženým kamenným schodištěm, vybíhajícím bočně z podesty. Stavení prodělalo podstatnější úpravy interiéru a fasád již těsně před prohlášením za památku, kdy byl vybourán i vstupní portál (překlad s datací uložen po straně bočního průčelí světnice staršího obytného stavení. Tehdy patrně byla vyměněna i okna a odstraněny případné omítkové šambrány. Poslední devastující úpravu, která zcela odstranila hodnotné klasicistní členění provedl majitel někdy před r. 2014.