výklenková kaple

Přenesená výklenková kaple se nachází asi 600 m východním směrem od obce Brloh, podél komunikace směrem k Drhovli. Kaple je situována na úpatí lesa na uměle vytvořeném hliněném tarasu. Původně kaple stávala na opačné straně komunikace, v příkopu na parc.č. 759/1, blíže k obci Brloh a v roce 2006 byla přenesena do dnešní polohy na parc.č. 702/1. Kaple je orientována k JZ. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Zděná hranolová kaple má předsazené průčelí před vlastní hmotu a průčelí je ukončeno volutovým štítkem. Průčelí má zaoblená odstupněná nároží, která jsou doplněna hladkými pilastry. Pilastry jsou ukončeny jednoduchou římsovou hlavicí a zdobeny oblounovou římsou s čabraky. Mezi pilastry je prolomena mírně zapuštěná hluboká nika se segmentovým ukončením. Nika doplněna vyzděným rámem a je štukově lemována s vrcholovým klenákem. V nice je umístěna odstupněný sokl pro umístění sochy. Socha chybí. Boční stěny niky jsou členěny polokruhovými nikami sklenutými konchou. V bočních nikách jsou malé kónické soklíky. Pod nikou probíhá oblounová jednoduchá římsa až k zaoblenému nároží. Kaple je ukončena profilovanou odstupněnou římsou se spodní zaoblenou částí, která je barevně odlišena. Římsa je kryta prejzovou krytinou. Nad římsou se zvedá volutový štítek s rovným zakončením. Obvod štítku je zvýrazněn barevným lemováním. Koruna štítku je kryta prejzovou krytinou. V ploše štítku je prolomena polokruhová nika sklenutá konchou. Nika je prázdná. Kaple vrcholí jednoduchým křížem. Vlastní hmota hranolové kaple je hladká, bez členění. Kaple je zastřešena částí valbové střechy a je kryta prejzovou krytinou.