návesní kaple P. Marie

Kaple Panny Marie se nachází ve středu obce Čejetice - Přeborovice. Kaple je orientována vstupním průčelím k jihu. Památková ochrana se vztahuje na kapli včetně pozemku. Zděná stavba postavená na čtvercovém půdorysu s rovným závěrem, orientovaná k severu. V ose vstupního jižního průčelí je prolomen jednoduchý obdélný vstup rámovaný dřevěnými zárubněmi a novodobými jednokřídlými dveřmi skládanými do motivu krokve. Jinak hladké průčelí člení od nároží odsazený "lizenový rám", jehož jednotlivé části se vzájemně nedotýkají. Horizontála zároveň odděluje průčelí od mírně převýšeného štítu obloučkového typu. V ploše je prolomena plochá obdélná nika rámovaná štukovou šambránou, ve vrcholu štítu mělká půlkruhová vpadlina kopírující tvar vrcholové partie štítu. Hrana štítu oplechovaná. Boční stěny vymezuje hladký lizenový rám mírně odsazený od nároží, jeho horizontála je výrazně užší a jednoduchou profilací přechází do vystupující fabionové podstřešní římsy. V ose stěny je prolomeno obdélné, valeně ukončené okno rámované širokou štukovou profilovanou šambránou. Kolmá stěna závěru dodržuje členění lizenovým rámem viz boční stěna, bez otvorů. Kapli ukončuje sedlová, nad závěrem valbová střecha krytá taškami esovkami. Z hřebene střechy vyrůstá nízká avšak mohutná šestihranná zvonice. Těleso oplechované, prolomené malými segmentově ukončenými prostupy. Šestiboká jehlancová střecha, oplechovaná, završená kulovitou makovicí a velkým jetelovým křížem. Celá kaple vyrůstá z hrubě omítaného, rozšířeného soklu.