socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stála poblíž řeky Skalice na pozemku parc.č. 40/1 u č.p. 37. V roce 2018 byla přemístěna k mostu přes řeku Skalici, na obecní pozemek parc.č. 1557. Socha byla v roce 2018 restaurována. Socha včetně soklu je vytesána z pískovce, který byl zřejmě v minulosti polychromován, sokl je pačokován. Socha světce v životní velikosti (v. 180 cm) je pojednána jako stojící v poměrně dynamickém ztvárnění. Světec má výrazně nakročenu pravou nohu, levá noha je lehce ukročena do strany. Hlava s kučeravými vlasy, obklopená kruhovou kovovou svatozáří s typickými pěti hvězdami, je mírně nachýlena k pravému rameni, pohled je upřen šikmo dolů. Pravá ruka ve výrazném gestu přidržuje před tělem krucifix s Ukřižovaným, opřený o pravý bok. Levá ruka drží vedle těla biret a to za jeho horní část. Světec je oděn obvyklým kanovnickým šatem – rochetou s širokým krajkovým lemem, mozetou se střapci na šňůře u krku a klerikou s knoflíčky. Šat je dynamicky zvlněn do četných svislých záhybů. Zpod šatu vyčnívají střevíce. Socha spočívá na jednoduché zaoblené podstavě, umístěné na vyšším členěném hranolovém soklu se střední projmutou částí s nápisovými poli s latinským, místy málo zřetelným, textem. Při restarování sochy byly na podstavec zpátky vráceny čtyři sochy andělů, které byly uloženy v depozítáři obce Horosedly.