synagoga s rabínským domem

1) synagoga čp. 35 2) rabínský dům čp. 442 Slohově a urbanisticky propojený soubor, situovaný na jižní straně sadů Pětatřicátníků v těsném sousedství městské památkové rezervace Plzeň. Objekty byly stavěné společně podle jednotného projektu Emanuela Klotze plzeňským stavitelem Rudolfem Stechem. Synagoga je svým severním dvouvěžovým průčelím orientována do sadů Pětatřicátníků. V podélné ose synagogy v zadní části dvorního obecního pozemku stojí rabínský dům. Dvůr je přístupný z Palackého ulice úzkou uličkou mezi domy č.o. 1 a 5. Rabínský dům je měřítkem podřízen Velké synagoze, ale řemeslnými detaily s ní tvoří jeden slohový celek. V letech 2019-22 proběhla kompletní rekonstrukce interiérů synagogy (opraveny všechny vnitřní omítky, restaurovány veškeré malby). a celková rekonstrukce rabínského domu.