synagoga

Zděný objekt na obdélném půdorysu s hlavním průčelím orientovaným do sadů Pětatřicátníků v těsném sousedství městské památkové rezervace Plzeň. Průčelí synagogy je dvouvěžové, střední část s trojúhelným vyvrcholením na způsob vimperku. V vrcholu v kapličce kamenné desky Mojžíšova desatera. Pod lomenou římsou vimperku obloučkový vlys. V patře střední části tři oblouková okna vedle sebe, dělená uvnitř ještě vždy středním prutem a jednoduchou kruhovou kružbou nahoře. V přízemí střední části průčelí tři obloukové vchody vedle sebe s půlkruhovými archivoltami na pilířích s reliéfním pásem a ústupky. Postranní části průčelí mají vždy dole malé úzké obloukové okno, nad ním vždy velké obloukové okno stejného druhu i velikosti jako v odpovídající úrovni středu průčelí, nad oknem obloučkový vlys, dále reliéfní pás rozvilin, římsa a obloučková galerie s koulemi v rozích. Nad bočními částmi vyrůstá vždy osmiboká věž s obloukovým oknem v každé stěně. Věž zakončena římsou na konzolách, nahoře cibulová báň. Spodní část průčelí je omítaná s kvádrováním v omítce, výše obnažené cihelné zdivo s detaily kamennými nebo omítnutými. Střecha lodi sedlová, krytá vláknocementovými šablonami. V l. 2019-22 provedena kompletní rekonstrukce interiérů (opraveny všechny vnitřní omítky, restaurovány veškeré malby).