dvorní budova

Dům čp. 87/25 je situován zhruba uprostřed východní fronty hlavního náměstí. Památkově chráněná dvorní budova navazuje východním směrem na úzký krček, vybíhající z severovýchodního rohu domu. Jde o dvoukřídlý jednopatrový objekt, vystavěný na půdorysu tvaru L, přičemž starší, renesanční část zaujímá přízemí západního, hloubkově orientovaného křídla, patro bylo vystavěno roku 1850 a severní křidélko o něco později, však před rokem 1893. Zastřešen je sedlovou střechou, zakrytou dvojitě bobrovkami s osazenými sněhovými zábranami, odvětráním blíže hřebenu a s osazenými střešními okny. Osazeny jsou dešťové žlaby se svody z pozinkovaného plechu. Exteriér: Dvorní průčelí dvorní budovy, obrácené k západu a k jihu, je prosté, opatřené hladkou omítkou s nátěrem v barvě lomeně bílé. Severní křídlo, napojené na křidélko nechráněného hlavního domu, je pohledově od něho odděleno svislou okapovou rourou. Obě křídla dvorní budovy jsou jednoosá, s okny novodobými zdvojenými jednokřídlovými jednotabulovými, osazenými ve středně hluboké špaletě, parapetní plechy z pozinkovaného plechu. Pod okny jsou osazeny výduchy vnitřních topných těles. Severní křídlo je v partii, blízko pod prostou korunní římsou, prolomeno dvěma malými, vodorovně obdélnými novodobými okénky. V obou křídlech je situován vstup, uzavřený novodobými rámovými výplňovými dveřmi do dřevěné zárubně, v západním křídle osazené v líci, v severním křídle ve špaletě. Vstup do severního křídla je položen výše a přístupný je po třech kamenných schodech se zakulacenými levými vnějšími rohy, horní stupeň je kratší. Vlevo od něho se nacházejí novodobá dřevěná dvířka, uzavírající prostor pod schodištěm. V podhledu jsou viditelné rubové strany dřevěných stupňů. Vnější průčelí nebylo přístupné, na východní straně je obrácené do soudky.