meteorologický sloup

Meteorologický sloup byl postaven iniciativou Klubu českých turistů v Táboře v roce 1908. Autorem je sochař Václav Suchomel, profesor Sochařsko - kamenické školy v Hořicích. V roce 2014 byl přemístěn na náměstí F. Křižíka z Husova náměstí, kde byl od roku 1937. Sloup je zhotoven z hořického pískovce. V horní části 4 dětské hlavy v nadživotní velikosti, sloup končí kulovým vrchlíkem. Na sloupu jsou ve třech vpadlinách osazeny skříňky na meteorologické přístroje a zeměpisné údaje. V další vpadlině osazena mramorová deska s nápisem. Meteorologický sloup byl postaven iniciativou Klubu českých turistů v Táboře v roce 1908. Autorem je sochař Václav Suchomel, profesor Sochařsko - kamenické školy v Hořicích. Sloup byl původně postaven před Hospodářskou školou v Táboře (dnešní Střední zemědělská škola, nám. T.G.Masaryka), v roce 1937 byl v souvislosti s postavením pomníku A. Švehly přemístěn na Husovo náměstí poblíž pomníku M.Jana Husa. V roce 2014 byl přemístěn na náměstí F. Křižíka. Sloup je zhotoven z hořického pískovce, je vysoký 4 metry, základ tvoří osmiúhelník o šířce 2,9 m, průměr sloupu uprostřed je 1,1 m. V horní části 4 dětské hlavy v nadživotní velikosti, mimikou symbolizují 4 světové strany (podle jiného pramene symbolizují různé počasí). Sloup končí kulovým vrchlíkem. Na sloupu jsou ve třech vpadlinách osazeny skříňky 33x90x16 cm na meteorologické přístroje a zeměpisné údaje. V další vpadlině osazena mramorová deska s nápisem "Postavil O.K.Č turistů v Táboře 1908, výška nad mořem 446,500 M". Sloup byl restaurován ak. sochařem V. Duškem roku 2000.