měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 146/56 je situován na západní straně České ulice, jako čtvrtý z leva, v bezprostřední blízkosti klášterního areálu na Piaristickém náměstí. Dům se nachází v bloku devíti typizovaných domků se shodnými stejnými fasádami i vnitřním členěním, jenž vyrostly hned po požáru v letech 1728 - 1734 na spáleništích několika měšťanských domů. Dům zaujímá celý pozemek. Typizovaný patrový, částečně podsklepený domek, je vystavěn na obdélném půdorysu, zastřešen je pultovou střechou s okapovou orientací do ulice. Střecha je zakryta pálenými zvlněnými taškami a prolomena novodobě vystavěnými dvěma pultovými vikýři. Osazeny jsou měděné okapní žlaby se svodem při pravé straně. Uliční průčelí domu, vyrůstající z odsazeného soklu, je vertikálně členěno nárožními bosovanými lizénami, horizontálně pak malovaným soklem, jednoduchou kordonovou římsou a profilovanou římsou korunní. Omítka je hladká, v ploše patřená světle cihlovým nátěrem, sokl tmavě cihlovým, architektonické prvky barvou světle krémovou. Průčelí je v patře tříosé, symetrická. V ose domu je prolomen převýšený vstup, uzavřený novodobou rámovou výplňovou dvoukřídlou, dovnitř otvíravou dveřním výplní, s horním proskleným nadsvětlíkem, osazeným do hlubší špalety a rámovaný jednoduchou šambránou. Horní část dveří a nadsvětlík jsou ozdobeny dřevěnými lyrami. Okna jsou dřevěná špaletová, dvoukřídlová, členěná do šesti tabulek, dovnitř otvíravá, opatřená hnědým lazurovým nátěrem. Okna v přízemí jsou doplněná o železnou nýtovanou mříž. Všechna okna jsou osazena do středně hlubokých špalet a jejich parapety jsou oplechovány měděným plechem. Sokl na pravé straně domu je prolomen jedním vodorovně obdélným sklepním okénkem. Zadní západní průčelí je hladké, zcela prosté, bez soklu, členěné pouze zcela chaoticky prolomenými sedmi okenními otvory různých tvarů a velikostí, prolomených v různých výškových úrovních. Okno v přízemí je chráněno novodobou železnou mříží. V patře ve středu je tzv. francouzské okno. Okna jsou rámována šambránami, zvýrazněnými pouze nátěrem bílé barvy. Toto průčelí bývalo původně bez oken vzhledem k situování domku při východní hranici dominikánského kláštera. K jejich prolomení došlo až ve 2. pol. 20. století.