zámek

Čtyřkřídlý jednopatrový zámek se čtvercovým dvorem a věží v západním průčelí, který svým dlouhým severně orientovaným vstupním průčelím tvoří jednu stranu a zároveň dominantu malého Masarykova náměstí. Naopak protilehlé jižní průčelí, výrazně přesahující na obou stranách rozměr vnitřního dvora, se obrací do zámeckého parku, odkud do dvora vede průjezd. Fasády mají jednotící architektonickou úpravu ve výrazné barevné kombinaci s cihlově červenými články na okrovém pozadí. Převažuje tektonické členění, v němž se uplatňují vodorovné prvky soklu, kordonové římsy a výrazně profilované římsy korunní, podtrhující valbové střechy. Výrazně podélné uliční průčelí je členěno na 3 nestejné díly rustikovanými lisenami. Nejširší pravá část průčelí je uprostřed akcentována ploše vystupujícím vstupním rizalitem, zakončeným ve střeše nízkým trojúhelným štítem, zdobeným kartuší s hraběcím erbem Kinských. Edikulový vstupní portál se stlačeným záklenkem vjezdu je propojen s balkonem, zdobeným kovanou mříží. Okna v 1. patře zámku mají edikulové šambrány posazené na kordonovou římsu. Plochy frontonů jsou na vstupním rizalitu opatřeny bohatší štukovou výzdobou. V pravém nároží je do průčelí zapojena polygonální hodinová věž, zakončená ochozem s kamenným balkonem. Parkové průčelí je ve své výrazně podélné hmotě rozčleněno dvěma mělce vystupujícími, nestejně širokými bočními křídly s vysokými valbovými střechami, které mezi sebou na způsob mělkého čestného dvora svírají zbytek průčelí s průjezdem do nádvoří, opatřeným reprezentativní kovanou mříží. Obě průčelí těchto křídel akcentují ploché trojosé rizality završené nízkými trojúhelnými štíty. Levý rizalit je obohacen subtilní litinovou konstrukcí balkonu s dekorativním mřížovým zábradlím a koutovým točitým schodištěm. Z levého rizalitu vystupuje ještě zbylá krátká část zámeckého zahradního průčelí, opatřená mansardovou střechou. Výraznou architektonickou součástí průčelí jsou valbové střechy s červenou taškovou krytinou, z níž vystupuje nad střechu bohatý soubor zděných komínů.