kostel sv. Václava

Kostel stojí přibližně uprostřed protáhlé obce, mezi hlavním silničním tahem Tábor – České Budějovice a pravým břehem řeky Lužnice. Kostel tvoří výraznou dominantu obce, je orientovaný, má obdélnou loď, na kterou navazuje na východě zúžený pravoúhlý presbytář, při němž je na severní straně přistavěna obdélná sakristie s oratoří v patře, vystupující razantně z hmotového celku stavby. Exteriér: Fasády kostela jsou hladce omítnuté, ozvláštněné podstřešní profilovanou římsou, která obíhá okolo celého kostela, čímž výrazně horizontálně člení jak věž, tak východní stranu presbyteria. Vzhledem k poloze kostela je východní strana presbyteria upravena jako falešné průčelí s výrazným trojúhelným štítem vybíhajícím nad úroveň střechy. Vrcholové římsy zvýrazněny položením krytiny prejzového typu na korunu zdiva. Pole štítu členěno dvěma vertikálními lizénami spojenými jednou horizontální. Ve středu štítu reliéfně vystupuje souměrně prolamovaná štuková kartuš s vrchní prohýbanou římsičkou, pod ním oválný obraz Madony s Ježíškem ve štukovém rámci (na způsob medailonu, typus odpovídající Panně Marii Větší - Sněžné). V ploše východní zdi presbyteria je analytickým způsobem prezentována vrcholně barokní nástěnná malba sv. Václava na oblaku ve zbroji s nadepsaným chronogramickým nápisem (zvýrazněna písmena MDCIC). Okna na jižní straně presbyteria (jedno) i lodi (tři) jsou shodného pozdně barokního tvaru, ve štukové šambráně, nahoře segmentově zakončené. Vrchní štukový oblouk orámování je mírně odskočen a bohatěji profilován. Na západní straně k lodi přistavěna vysoce kvalitní pozdně barokní věž, horizontálně členěná do dvou pater výrazně vystupující římsou. Obě patra jsou orámována lizénami. Spodní obsahuje vchod v kamenném ostění se zvýrazněnými rohy a klenákem, nízkým kamenným schodem, vyplněný původními dvojitými svlakovými dveřmi (s dochovaným původním kováním, klikou, závěsy a krabicovým zámkem. Nad dveřmi úsek prolamované profilované římsy jen mírně přesahující šíři ostění. Nad ní okno kasulového tvaru orámované jednoduchou šambránou. Dřevěný rám okno člení na čtyři části, z nichž každá je vyplněna dvanácti čirými skleněnými tabulkami. Horní patro věže je shodné do všech čtyř stran. Obsahuje polokruhově zaklenutá okna ve zdobné šambráně, jejíž spodní strana je zakončena třemi štukovými čabrakami a nahoře přechází do kruhového orámování ciferníku věžních hodin. Bohatě profilovaná podstřešní římsa je nad ciferníky segmentově prohnutá. Střecha kostela je kryta drážkovou krytinou, nad presbyteriem sedlová, valbová nad lodí vyšší než nad presbyteriem. Nad presbytářem je umístěn čtyřboký sanktusník, který je zakončen cibulí. Hranolová věž je zakončena velice kvalitní, několikastupňovou prolamovanou cibulovou helmicí pozdně barokního typu. Na severní straně k věži přiléhá oválný tubus schodiště se vchodem v kamenném ostění bez ozdob (dveře svlakové, jednokřídlé, obdobně jako ostatní skládané se záměrem estetického účinu středového kosého čtverce svlaků, klika z 19. století, závěsy původní). Nad nimi dvě oválná okénka umístěná nad sebou, směřující na západ a rámovaná jednoduchou štukovou šambránou. Střecha schodiště nižšího než loď je pobita měděným plechem a přiléhá k podstřešní římse. Severní stěna lodi je bez oken, s jednou dveřní osou. Vchod v kamenném ostění se zvýrazněnými rohy a klenákem, nízkým betonovým schodem, je osazen původními dvojitými svlakovými dveřmi (s dochovaným původním pásovým kováním, klikou, zástrčkou, závěsy a krabicovým zámkem). Nad vchodem reliéf sv. Václava jedoucího v plné rytířské zbroji na koni (u pasu má zavěšen štít s přemyslovskou orlicí, plášť vlaje ve větru, na praporci kříž) od sochaře J.V. Duška z roku 1939. Do severní sakristie vedou další intaktně dochované svlakové dveře s původním pásovým kováním, klikou, zástrčkou, závěsy a krabicovým zámkem. V severní stěně je proraženo okno do prostoru oratoře (jednoduché obdélné bez šambrán), ve východní stěně dvě shodná okna nad sebou (do sakristie a na oratoř).