socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je situována na východní straně náměstí před zámkem. Světec v životní velikosti umístěn na vyšším, dvoudílném podstavci, jehož spodní část tvoří masivní ústupková patka. Patka přechází do hladkého hranolového dříku zakončeného profilovanou římsou s přesahem. Na horní ploše podesty římsy vlastní hranolový podstavec sochy. Pískovcová plastika světce je zachycena v pohybu, tělo vytočeno kontrapostem pravé nohy. Světec oděn do rozevlátého kanonického roucha salmucí, klerikou a rochetou. Na hlavě má biret. Hlava s výraznými rysy a krátkým plnovousem je potočena a mírně nachýlena doleva, pohled upřený na kříž s Kristem, který má položený na předloktí levé ruky. V pravé ruce v pohybu lehce odtažené od těla drží ratolest. Okolo hlavy má kovovou kruhovou svatozář spěti hvězdičkami. Socha je dílem patrně místního sochaře, dle UPČ datována kol. r. 1740. Dle GA datování snad mladší.