měšťanský dům

Dům čp. 171 se nachází v severozápadní části vnitřního historického města, v dnešní městské památkové rezervaci. Objekt je součásti západní fronty domů v Panské ulici, zadní průčelí budovy směřuje do Mlýnské ulice. Hlavní průčelí domu nese klasicistní podobu. Dům vznikl spojením dvou středověkých objektů, původně se přimykal k městské hradbě. Exteriér: Dům čp. 171 se nachází mezi Panskou a Mlýnskou ulicí. Protože objekt přiléhal k vnitřní straně městských hradeb, musel kopírovat jejich tvar, čímž získal mírně lichoběžníkovou podobu. V Panské ulici dům předstupuje před svého jižního souseda. Dům vyplňuje celou parcelu, chybí dvorek (dříve se za domem menší dvorek nacházel). Jedná se o jednopatrový, podsklepený objekt, který je kryt příčně sedlovou střechou, na jižní straně ukončenou valbou. Hlavní průčelí je pětiosé a hladké, bez plastických prvků členění. Hlavní průčelí je horizontálně členěno pomocí soklu zvýrazněného v omítce, malované kordonové římsy mezi přízemím a patrem a také malovanou korunní římsou. Nároží zdobí armování zvýrazněné v omítce. Přízemí člení jednokřídlé prosklené dveře se segmentovým obloukem. Tyto dveře jsou prolomeny uprostřed přízemí, po obou stranách se nachází dvě novodobě osazená okna zasklená jednotabulkovým sklem. Všechna okna v přízemí jsou dvojitá, osazena mírně za líc fasády. Okno na levé straně je větší než ostatní okna v přízemí, navíc jej doplňuje malovaná nadokenní římsa a rám. Na jihovýchodním rohu budovy je umístěn kamenný patník. Patro domu je pětiosé, s okny rozvrženými v závislosti na dispozice rytmem 2-1-2. Okna jsou lícová, dvoukřídlá a opatřena jednoduchým malovaným rámem. Boční průčelí, kterým dům částečně předstupuje před svého jižního souseda, prolamuje v přízemí pravoúhlý vchod opatřený dřevěnými veřejemi. V patře se nachází dvoukřílé okno umístěné v hluboké špaletě. Zadní průčelí také není členěné, část je půdorysně zalomena. Všechna okna jsou lícová a až na jedno šestitabulková. Patro prolamuje šest oken umístěných v různé výšce. V přízemí jsou tři okna a pravoúhlý vstup.