venkovský dům

Menší rolnická usedlost s trojbokou formou dvora dispozičně uzpůsobená své nárožní poloze. Vstup vraty přes průjezd s trámovým stropem. Vpravo schodiště na půdu, kde jsou novodobě upraveny tři místnosti k bydlení. Z úzké síně v levé části je možno vstoupit do dvou obytných místností a jedné místnosti upravené jako sprcha a WC z hospodářské budovy. Polopatro projevující se na fasádě kordonovou římsou je bez stropu, kromě plochostropé části sýpky, vystavěné z nepálených cihel. Levá strana rozvíjející se do hloubky podél hlavní komunikace sloužila k ustájení domácích zvířat, dnes upravena pro bydlení. Pravou i levou část dvorního křídla uzavírají zděné přístavky s pultovými střechami. Dvůt je vydlážděn lomovým kamenem. V hlavním průčelí vstup vraty, vlevo od nich dvě okna s profilovanými šambránami , vpravo obdélné okénko ze spodní komory. Průběžná soklová římsa. Komorové patro odděleno kordonovou římsou, nad ní čtyři obdélná okénka s částečnými šambránami a dřevěnými žaluziemi. Silniční fasáda má v hlavní budově prolomena v 1. NP tři obdélná okna se šambránami, ve 2. NP tři komorová okna s částečnými šambránami, v hospodářské části na úrovni 1. NP dvě obdélná okna. Krov: krokevní soustava, krokve částečně viditelné, vazba jinak kryta sádrokartonem. Materiál: nepálená cihla, pálená cihla, kámen; krytina – dvoudrážková pálená taška