usedlost

Pohledově výrazně exponovaná venkovská usedlost čp. 24 z první pol. 19. století je situována ve středu obce, na východní straně návsi. Usedlost je tvořena budovami nepravidelně seskupenými kolem dvora. Na severní straně se nachází obytné stavení, na které navazují klenuté chlévy a v závěru kolna s ovčínem. Na jihu se nachází přízemní špýchar, který je s obytným stavením spojen vjezdovou bránou. Východní strana dvora je uzavřena stodolou z roku 1936. Na jižní straně je situován samostatně stojící objekt bývalého výměnku, který je radikálně zmodernizován k obytným účelům. Dvůr je na severní straně uzavřen ohradní kamennou zdí bez krytí koruny, která se napojuje na budovu stájí a dále pokračuje na polnosti přilehlé u usedlosti. Dvůr mezi špýcharem a bývalým výměnkem je ohraničen kamenným vysokým tarasem s dřevěným plotem. Ostatní plochy dvora nejsou ohraničeny a volně přechází v sousední nechráněné pozemky.