hrad Rychmburk

Na ostrohu Krounky a jejího drobného levého přítoku, v S a SV části osady Předhradí. Na samém konci ostrohu hrad, v podstatě trojkřídlá dvoupatrová stavba s mohutnou válcovou věží, přístupná po kamenném mostě, před J a částí Z průčelí parkán. Most překračuje mohutný šíjový příkop, v dnešním stavu zčásti zavezený a proměněný v zahradu, na V zakončenou kamennou opěrnou zdí. Na předhradí, vlevo před vstupem na most nepravidelné seskupení hospodářských objektů býv. pivovaru. Jeho dva dvory dělí obdélná J budova, SZ část tvoří přízemní býv. konírna, z několika dílů složenou stavbou je dvoukřídlá, jedno- až třípodlažní hlavní budova, přistavěná k pozdněgotické hradbě. Tato pokračuje k JZ hradbou s baštou čp. 27. J část opevnění silně poškozena (část hradby v domech čp. 34 - 36 a čp. 10), z V části dochovány převážně zbytky hradby v podobě tarasní zdi a podkovovité bašty čp. 11. Bašta v JV nároží snesena na úroveň terénu. Dále k J se rozkládá tzv. panská zahrada s kruhovým sloupovým pavilonem s bustou, na její ohrazení s branami navazuje i zeď se Z branou dvora s hodnotnými erbovními a nápisovými deskami. Objekty velkého dvora architektonicky bezcené, novodobě přestavované.