hrad

Volně stojící dvoupatrová bloková stavba zděná převážně z lomového kamene (novověké zásahy převážně cihelné), omítaná ( omítka ze žlutého písku, bez nátěru, na JV, JZ a v nádvoří dvouvrstvá omítka zatažená ocelovým hladítkem, na V a S zbytky neupravené jednovrstvé omítky, na věži sgrafito s pozdějším nátěrem. V podstatě trojkřídlá stavba, vyplňující obdélník se seříznutým SZ rohem, obklopující nádvoří, na čtvrté (východní) straně uzavřené hradbou s vestavěnou čtvercovou patrovou budovou na SV. V JZ koutě nádvoří mocná pětipatrová válcová věž, v SZ koutě čtvercová schodišťová vížka. Exteriér: pod střechou viditelné konce trámů. Okna převážně dvojitá, dělená do "T", s rovnými nebo segmentovými záklenky. Rohy základního obdélného objemu zaobleny, zvnějšku (vyjma čtvercovou budovu, přístavku WC a branky) obíhá sokl, ukončený kamennou římsou, v úrovni pod přízemím. Jižní průčelí: devítiosé, 9. osu tvoří vstupní rizalit. Osy jen nepravidelně obsazeny okny, převážně v šambránách s lištami, zčásti slepými. V přízemí 9. osy půlkruhový portál ve vpadlém obdélném rámu, archivolta s raně renesanční profilací. Západní průčelí: nepravidelně poseté okny, nejvíce (10) ve 2. p. V přízemí (zleva) střílnové okénko devítitabulkové ocelové okno, ležaté okénko s kamenným ostěním a podokenní římsou, střílnové okénko v ostění v horních 2/3 okosením a okno, dělené do "T". V 1. patře vlevo čtyři obyčejná okna, zhruba uprostřed sdružené okno se zbytky goticko-renesančního ostění, vlevo od něj kamen. konzola a další uražená (po prevetu), vpravo drobné okénko bez ostění. Ve 2. p. 4. okno sdružené, pod ním za 1. a 6. osou dvě kamenné konzolky se čtvrtkruhovými čely (po prevetech), při levém nárožní trojice kamenných krakorců, složených ze tří kamenů se stupňovitě předsazenými čtvrtkruhovými čely (zčásti zuráženo), nad krajními z nich v úrovni nadpraží oken další kamenné konzoly. Při pravém nároží dva okenní otvory zazděné cihlami, pravý v šambráně s lištou. Severní průčelí: děleno rizalitem WC s dvojicemi drobných okének v patrech, vpravo i vlevo dvě osy. V úrovni sklepa a přízemí vlevo při rizalitu vysoká, segmentově zaklenutá nika, ve špaletách z tesaných kvádrů drážky a v záklenku otvor pro spouštění hřebene, zabezpečujícího dnes zazděný hrotitý portál, při něm nahoře dva drobné otvory. Okna v 1. patře vlevo široká, vícetabulková, nad nimi zbytky profilovaných ostění oken s náběhy dělících křížů. Vých. průčelí severního křídla: dvouosé, v přízemí bez otvorů. V úrovni přízemí a mezi okny 2. patra zazděné kameny, zřejmě zbytky dnes těžko interpretovaných ostění zaniklých otvorů (?), v 1. patře okna se zbytky ostění jako na přilehlé části sev. průčelí, u pravého i zbbytky parapetní římsy. Čtvercová budova: na V dvě osy třídílných oken, při nárožích šikmé opěráky, na J osa v přízemí s vraty (na schodiště a do sklepa), na S vstup v hluboké, půlkruhově zaklenuté nice a nezajímavá okna. Na JZ nároží čtvercová omítaná věžička hodinová. Jižní průčelí severního křídla: nezajímavá, v přízemí dveře, vrata a dvě okénka, v patře dvě široká vícetabulková okna, ve 2. patře čtyři okna. Schodišťová věž: na V v přízemí vstup se sedlovou stříškou, výše dvě okénka, horní (úroveň mezi 1. a 2. patrem) v zazdívce ostění pravoúhlého portálku (?), ve 3. patře (i na J) mnohotabulkové ocelové okno. Na J v 1. patře okénko, ve 2. p. vlevo okénko v ostění v horních 2/3 okoseném a s parapetní římsou, vpravo šikmo nad ním okénko v horních 2/3 s raně renesanční profilací a jizvou po odsekané parapetní římse (?). Vých. průčelí západního křídla: v přízemí čtyři půlkruhové okosené arkády, v jejich ustupujících zazdívkách v 1., 2. a 4. ose dveře, ve 3. okno s půlkruhovými záklenky. Výše mezipatrová římsa a plné zděné zábradlí pavlače (dnes výše s dřevěnou stěnou se 6 půlkruhovými uzavřenými 8tabulkovými okny), ukončená kamennou římskou, uprostřed zábradlí vpadlý profilovaný rámec, v horních 2/3 vyplněný reliéfním štítem Valdštejnů. ve 2. p. vlevo okénko a dále 3 okna v pozdněgot. ostěních s parapet. římsami. Věž: na kruhovém základě, stojí v jz. nároží dvora a je ze 3/4 obezděna mladšími křídly. Je nejstarší částí hradu, nikoliv však starší než z 15. století. Od ní vybíhají dvě silné zdi na sever a východ, které snad naznačují původní opevnění hradu. S nimi koresponduje stejně silná zeď na východní straně nádvoří. Ostatní zdi jsou mnohem slabší. Průměr základny věže 9,5 metru a výška 30 metrů. Plášť věže je pokryt psaníčkovým sgrafitem: rozměrné obdélníky dělené tmavými pásky a se světlou obrubou, diagonálně dělené, dolní čtvrtina tmavá, pravá se stylizovanou větévkou, v ostatních při diagon. a levé hraně šikmé čásky. Dole ukončeno pruhem se střídavými světlými a tmavými pásky. V 1. p. šestitabulkové okno, ve 2. p. dvě okna s půlkruhovými záklenky, ve 3. p. (na SV) a 4. p. (na Z) po 1. okně v ostění v horních 2/3 lehce okoseném, v 5. p. deset pravidelně rozmístěných okének, nad nimi nevýrazná římsa. Sev. průčelí jižního křídla: v přízemí půlkruhově zaklenutý průjezd, vlevo vystupující přístavek schodiště se dvěma šestitabulkovými okny a pultovou střechou, v 1. p. jedno a ve 2. p. dvě okna s malovanými šambránami. Vých. průčelí jižního křídla: otvory s malovanými šambránami: v přízemí dvě okénka v cihelné zazdívce, v 1. p. okno a vpravo zazdívka malého okénka, ve 2. p. dvě šestitabulková okna. Hradba: (v pokračování předchozího průčelí, ke čtvercové budově): neomítaná, vpravo průraz s nezačišť. záklenkem v jižní části dvora vel. nika s osmibokou kašnou. Střecha: valbová, krytá eternitem, na čtverhran. vežičkách stanové, na hodinové vížce hrotnice s korouhvičkou a 4 vodorov. rameny, na nichž kovová písmena N, W, S a O, na schodišťové makovička s hrotnicí, na válcové věži kuželová střecha s makovicí, hrotnicí a ozdobným plechovým motivem. Předhradí: opevněné na rozšířeném ostrohu, směrem k jv. je obehnáno hradbami na všech čtyřech stranách. Hradba na straně vstupní je pojata do barokního úředního domu a je částečně volná na západní jedné straně, kde se lomí podle terénu směrem na západ. Jde až ke kruhové baště (průměr 13,8 metru), která má přízemí upraveno na kovárnu. To je otevřeno velkou polokruhovou arkádou, na sever je k ní přistavěno rizalitově barokní obytné stavení o třech okenních osách a dvou oknech ve štítově. Bašta i dům jsou jednopatrové. V baště jedno okno na sever. Střecha je jehlancová, na domě polovalba, kryta taškami. V jihozápadním úseku hradební zdi, která vede k této bráně byla brána v baroku upravena.