socha Šternberská Madona

Stojící postava Madony pojatá v kontrapostu s typickým esovitým prohnutím těla, s těžištěm na pravé noze. Plintus tvoří poměrně tenká obdélná deska v předních rozích okosená, se zkosenými hranami, opatřená zeleným nátěrem. Ježíšek spočívá na levém předloktí Madony, která jej přidržuje pravou rukou na bříšku. Je zpodobněn jako realisticky pojaté, baculaté, nahé děťátko, v levé ruce držící jablko, pravou rukou zachycující roušku splývající z hlavy Madony. Krátké kudrnaté vlasy Ježíška jsou zlacené, stejné jako schematicky vlnité vlasy rámující obličej Madony pod rouškou. Madona je celá zahalena do pláště syté červené barvy lemovaného zlatem, rubová strana pláště objevující se v záhybech je barvy modré. Hlavu Madony pokrývá rouška lomené bílé barvy splývající v plochých záhybech na prsa Madony pod plášť. Na temeni hlavy Madony jsou zřejmé stopy po odstranění koruny, temeno je jen hrubě opracované a téměř ploše ukončené. Plášť zakrývá obě paže Madony a vytváří široké miskovité záhyby, které se směrem dolů k nohám protahují. Na pravém boku je plášť upevněn, takže vytváří kaskádu trubkovitých záhybů splývajících po pravém boku dolů. V zadní partii je plastika rovně odsekána. Tvář Madony je souměrná, oválná s jemnými líbeznými rysy, vysokým čelem a klidným vyrovnaným výrazem typickým pro krásný sloh. Hlava je přikloněna k pravému rameni, pohled směřuje vlevo dolů, pohled Ježíška mírně vpravo dolů.