měšťanský dům Kneisslův dům

Měšťanský dům čp. 373/10 je situován na nároží ulic Kněžská a Kanovnická proti zadní straně katedrály sv. Mikuláše. Známý je pod názvem Kneisslův dům. Jedná se dvoupatrový protáhle obdélný, dvoudílný dům s loubím o dvou arkádách, otevřených do Kněžské ulice a jedné arkádě do ulice Kanovnické. V dřívější době zde došlo ke spojení dvou domů v jeden společným propojením interiérů a komunikačních prostor. Hodnotná přední část domu má obnovenou raně renesanční fasádu se sgrafitovou výzdobou. Původní pozdněgotický štít byl snesen, další úpravy na počátku 20.století a zvláště v r.1932 zcela odstranily původní vnitřní dispozici objektu. Zadní část domu je částečně nově dostavěná a fasádu, obrácenou do Kanovnické ulice, má již novodobou. Přední část domu je zakryta valbovou střechou se dvěma pultovými vikýři, položenou korunovou krytinou, druhá část domu pak střechou sedlovou se třemi vikýři s krytinou šupinovou z bobrovek. Podle mapy stabilního katastru z první poloviny 19. století byly dnešní obě části domu zakresleny jako jeden dům. Dům zaujímá celou pareclu. Průčelí domu: Západní průčelí přední části domu je tříosé, s okny dřevěnými špaletovými, dvoukřídlovými, dovnitř otvíravými, v 1.patře šestitabulkovými, s mosaznými olivami, ve 2.patře menšími, v horní části segmentově zakončenými, osazenými ve hluboké špaletě. Horní okna jsou rámovaná sgrafitovými dvoulinkovými rámy s trojúhelnými frontony, v 1.patře sgrafitovými pilastry a završena jsou bohatě dekorativně pojatými suprafenestrami. Mezi prvním a druhým oknem zleva ve 2.patře je umístěn letopočet MDLVII. V levém horním rohu západním průčelí pozůstatek gotického stupňovitého štítu. Svisle je průčelí členěno nárožní sgrafitovou bosáží. Loubí je tvořeno dvěma polokruhovými arkádami se sgrafitovými archivoltami s vegetabilními motivy, vynesenými krajními pilíři a jedním středním sloupem. Krajní pilíře čtvercového půdorysu (pravý jižní pilíř je rozměru 92 x 96 cm, severní je společný se sousedním domem, rozm. 96 (46) x 79 cm) jsou až po paty oblouků vyzděny z velký tesaných kamenných kvádrů, střední sloup (rozm. 42,5 x 42,5 cm) je kamenný, se silně okosenými hranami a je ukončený abakusem (rozm. 64,5 x 64,0, v.29 cm). Zastropeno je dvěma poli křížové klenby se silně vytaženými hřebínky, vymezenými dvěma příčnými pasy, z nichž jižní je polokruhový, severní spíše lomený. Omítky v loubí jsou hladké s vápennými nátěry. Chodník, procházející loubím, je živičný. Při výkladci je mříží zakrytá šachta, která je vyústěním sklepního okénka. Parter v loubí je otevřen dvěma polokruhově završenými otvory. V levém otvoru je situován vstup s kovovými prosklenými dvoukřídlovými, dovnitř otvíravými dveřmi s hliníkovými lištami v prahu je osazen nízký žulový schod. Pravý otvor je upraven jako výkladec. Pod ním v parapetu je úzká vodorovná štěrbina vzduchotechniky. Jižní průčelí přední části domu má dvě okenní osy, přízemí je prolomeno jednou arkádou loubí a vpravo výkladcem. Okna jsou stejného charakteru jako na západní straně, pouze s rozdílem, že v prvním patře jsou završena segmentovými frontony. Jižní průčelí zadní části domu, obrácené do Kanovnické ulice, je novodobého charakteru. Je na něm zřetelně patrná dostavba druhého patra s režným pohledovým cihelným zdivem, vyzdívaným na holandskou vazbu, prolomené šesti okny s šestitabulkovým členěním. Průčelí přízemí a patra je prosté, v patře s osmi okenními osami, zvýrazněnými stuhovou šambránou. Parter domu je otevřen čtyřmi rozměrnými prosklenými výkladci se vstupem v ose. Parapet výkladců je obložen deskami se světlé žuly, jejichž hrana je chráněna průběžnou hliníkovou profilovanou lištou. Průčelí je pravděpodobně obloženo zateplujícím materiálem s provedenou úpravou povrchu z novodobých nátěrových hmot.