dům

Nárožní jednopatrový dům v JV rohu Žižkova náměstí, v ústí Pražské ulice, kde uzavírá jižní frontu domů na náměstí. Hlavní severní průčelí je orientované do Žižkova náměstí. Východní fasáda je orientovaná do ulice Pražské. Část západní fasády je orientovaná do světlíku mezi sousedními domy. Dva vstupy do domu jsou orientovány do Pražské ulice. Dům se nachází na území městské památkové rezervace. Nárožní jednopatrový dům krytý mansardovou střechou s dvojicí krátkých sedlových střech při dvou štítech orientovaných do náměstí. Hřebeny těchto střech jsou na štíty kolmé. Úzká část podél východního průčelí má plochou střechu s atikou, na kterou se vstupuje z prostoru krovu dřevěným vikýřem obráceným na východ. Fasáda domu je řešena dvoubarevně. Severní průčelí vrcholí dvěma raně barokními štíty nad nízkou průběžnou atikou s římsou a s řadou svislých plastických lizén. Štíty jsou po stranách členěny pilastry, s přidanými volutovými křídly. Vpadlé plochy středních částí štítů jsou vykrojeny čtyřlistými otvory. Štíty jsou zakončeny segmentovými frontony s kuželkami a piniovými šiškami na vrcholu. Hlavní římsa pod atikou je plastická, s keramickou, pálenou krytinou - prejzy. Patrová římsa je mělčí, oplechovaná. Kolem oken v patře jsou plastické šambrány s parapetními výplněmi, nad šambránami jsou zalamující se římsy s výplněmi vnitřních ploch. Mezi okny hlavního průčelí je výklenek s mušlovitou konchou se soškou P.Marie. Nad okny v patře je latinský nápis. V přízemí v hlavním průčelí dva novodobější výkladce s kamenným ostěním. Východní průčelí je řešeno obdobně. SV roh domu je pouze přízemní s dveřmi, kterými se sestupuje do sklepa, v patře terasa s litinovým zábradlím. Nad dveřmi v patře na nároží v nice socha sv. Jana Nepomuckého. Na západě dům na úrovni přízemí sousedí z průchodem, který se otvírá do světlíku mezi domy čp.14, čp. 152 a čp.13.